Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Christian Lendl / Unsplash

З початку вересня до кінця року в Іспанії діятиме безоплатний проїзд у поїздах національної компанії Renfe. Про це днями оголосив уряд, в якому більшість становить коаліція соціалістів, повідомляє The Guardian.

Повністю безкоштовними стануть проїзні для пасажирів приміської мережі (cercanías) та поїздів на середні відстані, до 300 кілометрів. Захід спрямований передусім на власників квартальних проїзних, але туристи з такими абонементами також можуть скористатися нагодою.

Фото: facebook.com/Renfe

Плату вирішили скасувати на тлі інфляції та стрімкого зростання цін на енергоресурси. Іспанців хочуть таким чином заохотити частіше використовувати громадський транспорт.

«Я би хотів, аби іспанці знали, що я повністю усвідомлюю щоденні труднощі, з якими стикається більшість людей. Я знаю, що зарплат вистачає на все менше, і що багатьом буває складно дотягнути до кінця місяця», — заявив прем’єр-міністр Педро Санчес 12 липня.

Ще раніше, минулого місяця, уряд Іспанії погодив 30% зниження тарифів на проїзд у громадському транспорті, включно з метро, автобусами і трамваями.

Що зробили з тарифами в Німеччині та Австрії?

До таких заходів вже вдалися деякі інші європейські країни, зокрема Німеччина, де на літо запровадили проїзні вартістю лише дев’ять євро на місяць.

Це збільшило кількість пасажирів у громадському транспорті та на поїздах близького сполучення, що має і переваги, й недоліки: поїзди переповнені, персоналу бракує й працівники змушені працювати понаднормово. А ще людям, які раніше не користувалися залізницею, складно зорієнтуватися, й вони утворюють натовпи на вокзалах.

Разом із тим, дані TomTom свідчать, що в більшості німецьких міст затори справді зменшилися порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Австрія наприкінці минулого року запровадила «кліматичний квиток» (KlimaTicket) вартістю 1095 євро на 13 місяців. Він поширюється на всі поїздки міським транспортом, приватними та національними поїздами. Пропозиція виявилася надзвичайно популярною, продажі обвалювали сайт перевізника.

Читайте також: У яких містах Європи громадський транспорт є безоплатним?

Натомість у Великій Британії, як зауважує британське видання, тарифи на проїзд не лише продовжують викликати біль і сльози, але й навіть зростають.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button