Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Офісний центр Пітсбурга. Фото: unsplash

У великих перенаселених містах США та Європи останнє десятиліття помітна тенденція переоблаштування офісів та житло. Особливо такі перетворення стали популярні під час кризи коронавірусу, коли офіси спорожніли, а працівників перевели на дистанційну роботу.

Американське місто Пітсбург, що в штаті Пенсильванія, планує виділити 2,1 млн доларів на перетворення офісних будівель на житлові будинки. Ідея зародилася під час жорстких ковідних обмежень, коли центр міста з великими офісними просторами зазнав серйозних економічних втрат. Станом на травень 2022 року заповненість офісних площ в центрі відновилась на 56%.

Міський план мобільності пропонує інклюзивний центр міста з безпечною, доступною та зручною навігацією. Він також включає розширення тротуарів та зеленої інфраструктури. Міська влада розширила інклюзивне зонування міста, вимагаючи, щоб у будь-якій новій забудові з 20 або більше одиницями житла, для малозабезпечених виділялося не менше 10%.

Житловий будинок у Вашингтоні, який раніше був офісом. Фото: EricTaylorPhoto

Пітсбург не перше місто, яке використовує практику адаптації офісів під доступне житло. У 2020-2021 роках в США понад 40% переобладнаного житла походило зі старих офісних приміщень. За два роки на базі колишніх офісів створили близько 13 250 нових орендних квартир.

Така тенденція помітна останнє десятиліття, говорять в Brookings Metro, компанії, яка займається дослідженням комерційної нерухомості. Протягом багатьох років підприємства виділяли менше квадратних метрів на одного працівника, оскільки робочі місця почали змінювати на відкриті офісні простори.

Перебудований офіс під житловий будинок у Меріленді. Фото: EricTaylorPhoto

За даними опитування PwC, майже третина керівників заявили, що в найближчі три роки їм потрібно буде менше офісних площ через віддалену роботу. Очікується, що вже у 2022 році колишні офісні приміщення становитимуть чверть переобладнаних квартир, що додасть на ринок приблизно 12 300 одиниць житла для оренди.

Експерти вважають, що така тенденція посилалася з переходом на віддалену роботу під час епідемії коронавірусу.

Філадельфія та Вашингтон, округ Колумбія, переобладнали найбільше нових одиниць житла зі старих будівель у 2020-2021 роках, тоді як у Лос-Анджелесі та Клівленді з 2022 року запланована найбільша кількість таких проєктів, пише CNBC.

Trump International New York раніше був офісом. Фото: booking

Які переваги?

Офісні будинки пропонують ще одну перевагу, яка робить їх привабливими для переобладнання житла: розташування. Адже у містах із великим офісним ринком, як правило, менше житла розташовано в центрі, що робить його прибутковою нерухомістю. Девелопери можуть бути сильно зацікавлені в перетворенні дорогих офісних приміщень, що не використовуються, в дороге і затребуване житло.

У порівнянні зі знесенням будівель та новим будівництвом, адаптивне повторне використання має менший вплив на довкілля, потребує менше фінансових вкладень, а самі будівельні роботи займають менше часу. Головне, як вважають експерти, – таке перетворення вирішує проблеми доступності житла в найбільш перевантажених та дорогих містах.

Чи є недоліки?

Водночас таке житло має і низку проблем. Видання Bloomberg, посилаючись на страхову компанію Zurich UK, пише, що переобладнані житлові будинки можуть бути небезпечні під час сильної спеки через погану вентиляцію. Так, у Великій Британії, де попереджають про екстремальну спеку, вважають, що популярна тенденція може погіршити здатність країни справлятися з високими температурами. Зокрема, скляні навісні стіни та вікна від підлоги до стелі, популярні в офісних будинках, особливо погано утримують тепло і можуть створювати умови, подібні до печі. Проте у країні в 2020-2021 роках кількість заявок на перетворення приміщень на житлові зросла на 20%.

Одне з досліджень показало, що модернізовані конструкції пропонують гірші умови, ніж спеціально побудоване житло. Проблеми виникають з водопровідними системами, які не можуть впоратися з побутовими обсягами споживання води, внутрішнім освітленням та вентиляцією.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button