Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23586 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

У Китаї десятки тисяч людей по всій країні бойкотують виплати за іпотечними кредитами за будинки, які девелопери, зокрема China Evergrande Group, ще не добудували, пише Bloomberg. Велика частина невиплат припадає на незавершені проєкти через дефолти забудовників за борговими зобов’язаннями.

Видання, посилаючись на місцеве агентство China Real Estate Information Corp., пише, що платити за іпотечними кредитами відмовилися покупці житла приблизно у 100 проєктах, розташованих більш ніж у 50 містах. Іпотечні борги загалом складають 296 мільярдів доларів. Невиплати загрожують посилити спад на ринку нерухомості в країні.

Згідно з офіційними даними, продажі житла знижуються протягом десяти місяців поспіль. Це найдовший спад з того часу, як у Китаї з’явився ринок приватної власності наприкінці 1990-х років.

Експерти зазначають, що кількість проєктів, у яких покупці відмовляються платити, зростає з кожним днем. Зокрема, кількість таких об’єктів за останні три дні зросла вдвічі. За даними аналітичної компанії Jefferies, незавершені будівництва становлять приблизно 1% від загального обсягу іпотечних позик у КНР. Якщо покупці відмовляться платити за всіма такими проєктами, обсяг проблемної заборгованості на китайському ринку зросте на 58 мільярдів доларів, що збільшить навантаження на китайські банки.

Таку кількість незавершених будівельних проєктів пояснюють проблемами з ліквідністю у кількох великих забудовників. Третього липня девелопер Shimao Group пропустив виплати за міжнародними облігаціями на мільярд доларів. Shimao став черговим китайським девелопером, який не зміг виконати своїх боргових зобов’язань.

Проблеми в китайському секторі нерухомості почалися минулого року, коли стало відомо про фінансові проблеми девелоперського холдингу China Evergrande Group. Тоді борги компанії перевищили 300 мільярдів доларів. З того часу дефолт за доларовими облігаціями оголошували вже три китайські забудовники — Evergrande, Kaisa Group і Sunac China.

Читайте також: Звідки у Китаї взялися «міста-привиди» і як роздувається бульбашка на ринку нерухомості?

У той же час китайська влада пом’якшує правила володіння житлом і закликає банки видавати більше кредитів, щоб підтримати сектор нерухомості, на який, за деякими оцінками, припадає близько чверті економіки країни.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button