Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Упродовж наступних кількох років одним із основних завдань для України стане відбудова. Цей масштабний процес залучить багатьох агентів – державні структури, девелоперів, міжнародних донорів та громадськість. Щоб не повторювати попередні помилки і переоблаштувати міста й села за сучасними принципами, вже зараз вкрай потрібні сучасні спеціалісти з новітніми підходами. 

У зв’язку з цим Київська школа економіки запустила першу в Україні магістерську програму з урбаністики, де готуватимуть спеціалістів з відбудови українських міст та територій. Навчання розпочнеться першого жовтня 2022 року і триватиме 16 місяців. Робоча мова – англійська. Магістратура пропонує різностороннє вивчення галузі – від методів просторового моделювання до принципів роботи з громадянами. 

Про програму, її цілі та задачі «Хмарочосу» розказав Міхнеа Константінеску, академічний керівник магістерки, PhD, професор Київської школи економіки, викладач університетів Нью-Йорка (США) і Цюриха (Швейцарія), очільник відділу досліджень у Національному банку України.

 

Магістерка з урбаністики як нагальна потреба

Міхнеа Константінеску,
академічний керівник магістерської
програми з урбаністики KSE

Величезна потреба в програмі з урбаністики існувала в Україні до початку запеклих воєнних дій. Багато міст, а найперше столиця, страждали від перевантаженого трафіку, надмірного розростання, випадкових будівель, що не вписувалися в міський ландшафт, численних осередків бідності тощо. Вирішення цих та інших проблем вимагає цільових рішень, які зазвичай зачіпають кілька політичних рівнів – від міської влади до збору податків на державному рівні. Магістерська програма з урбаністичного розвитку покликана допомогти муніципалітетам зрозуміти, як влаштовані міста, як формується економічна цінність, чому виникають соціальні і транспортні проблеми та як їх побороти. 

У ході війни, всі згадані аспекти стають ще більш важливими. Крім покращення міст, що збереглися, вже час думати про відбудову зруйнованих, а також ставити питання – як будувати краще? Як створювати зелені, соціально інклюзивні міста за новими принципами? У такому контексті програму з урбаністичного розвитку можна назвати нагальною потребою для України. 

Три кити: економіка, соціологія, планування

Економіка включно з фінансами, соціологія та планування – це три принципових напрямки магістерської програми з урбаністики. Студенти вивчатимуть процеси міського планування, аналізуватимуть дані про людей та їх уподобання, розумітимуть принципи руху грошових потоків. 

У контексті міського планування акцент буде на релевантних для сьогоднішнього міського та регіонального розвитку України темах.

Наприклад, відбудова житла для сотень тисяч українців. Крім того, запропонуємо дисципліни, орієнтовані на майбутнє, скажімо, міське садівництво, оптимізацію та інтеграцію наземного і підземного транспорту, науку про міські дані (використовує аналітику про пересування і споживання в містах тощо).   

В економічному контексті студенти вивчатимуть, як міста вбудовані в регіони, як вони взаємодіють з містами-супутниками, в чому регіон має більше можливостей. Чимало речей у містах відбувається у цивільно-приватному партнерстві.

Девелоперам одразу потрібно розуміти, що продається не лише план розвитку певної території, але й проєкт майбутнього, яке створюватимуть ці простори. 

Соціологічний напрямок покликаний навчити вивчати потреби людей, аналізувати вподобання мешканців міста. Підходи соціології та соціальної психології визначають, чим цікавляться містяни, як вони оцінюють транспортну мережу, як, на їхню думку, повинні виглядати площі, які відчуття викликають пам’ятники тощо. 

Усі три напрямки нашої програми пов’язані та доповнюють один одного. За бажання студенти можуть також заглибитися в один із них завдяки вибірковим дисциплінам. До прикладу, ті, хто вже має архітектурну освіту можуть зробити більший акцент на фінансах та економіці. Або навпаки – зосередитися на вивченні сталих міст та їхнього розвитку. 

Хто потенційні студенти

Вступати на магістерську програму з урбанізму можуть, як ті, хто щойно випустився з бакалаврської програми, так і спеціалісти з досвідом роботи. Перші отримують якісне продовження навчання, другі – поглиблять знання і заповнять сліпі плями. 

Уже зараз можу анонсувати лекцію для KSE від Дональда Шоупа, почесного професора міського планування Каліфорнійського університету, відомого у світі своєю книжкою «Висока ціна безоплатного паркування». Їдеї Дональда Шоупа стали настільки впливовими, що Wall Street Journal назвав його «рок-зіркою паркування». Тож я певен, що навіть досвідчені урбаністи захочуть із перших вуст дізнатися, як місто Сан-Франциско вирішило кризу з парковками і заторами. 

Мікс людей із досвідом і без досвіду в групах може створити гарну навчальну динаміку. Припустимо, IT-інженер, що вже володіє алгоритмами аналізу даних, може покращити своє розуміння економічних принципів розвитку міста (таких як залежність орендної плати від місця розташування помешкання). У такий спосіб він використає вже наявні знання в новій сфері, а також зацікавить тих, у кого таких навичок поки що немає. 

 

Місце серед аналогічних програм в Україні та світі

Магістерка з урбаністичного розвитку від KSE – це єдина в Україні, що охоплює всю програму міського розвитку від планів відбудови зруйнованих міст до оптимізації вже наявних спільнот. Ми розглядаємо міський розвиток як єдиний організм, враховуючи максимальну кількість агентів і процесів. Саме цим програма KSE відрізняється від інших нечисленних українських програм з урбанізму.  

Міжнародні школи можуть собі дозволити розлогу спеціалізацію, оскільки мають давню традицію і більше ресурсів. До прикладу, в Британії є спеціальна програма з міської економіки та фінансів. Окремо існують програми з міського планування та міської соціології. У зв’язку з вимогами ринку в Україні ми комбінуємо ці елементи. 

До відбудови українських міст упродовж наступних кількох років буде залучено багато агентів –від міської влади до міжнародних організацій. Останні конче потребуватимуть локальних фахівців з багатьма компетенціями. Наш спеціаліст буде здатним зрозуміти, як запитати спільноту про її вподобання, донести це до міського планувальника (який вміє аналізувати транспортні потоки), а тоді переконати інвестора вкладати гроші в той чи інший проєкт. Саме така різнобічна підготовка максимально відповідає актуальним запитам українського ринку. 

Вплив на міську владу

Процеси, що відбуваються у місті, багатошарові і часто залежать від здатності суспільства переконливо відстоювати свою точку зору.

Зараз у світі панує тенденція децентралізації. Так, деякі регіони в США можуть використовувати дохід із паркування безпосередньо на розвиток парків та міської інфраструктури. Це політичне рішення, яке створює географічний зв’язок між доходами і витратами. Хотілося, щоб такі реформи потроху впроваджувалися і в Україні. 

На жаль, більшість посткомуністичних міст мають схожі хвороби. Найпопулярніша серед них – неоковирні нові будівлі в історичному центрі, що позбавляють місто ідентичності і псують наявний ландшафт. Гадаю, за умови відсутності політичної волі до змін навіть найкращим спеціалістам переконати міську владу буде складно. В такому разі активізм може стати найкращим способом тиску на відповідальних за прийняття рішень. 

Вплив на суспільство

У сучасному світі є великий доступ до ідей. Я певен, завдяки цьому чимало передових урбаністичних проєктів уже намагалися реалізувати в Україні. Їхня поразка могла бути зумовлена браком інструментарію. Саме його ми й збираємося запропонувати в рамках програми з урбаністичного розвитку. 

Зміна суспільної думки завжди вимагає часу. Час потрібен і для того, аби втілити те, чого ми навчатимемо. Водночас варто бути готовими, що навіть спеціалісти з найкращими ідеями стикнуться з бюрократією, нестачею коштів та іншими видами тиску. Але якщо хоча б одне місто в Україні доведе, що зміни можливі, решта неодмінно відчує власну потенцію слідувати цьому прикладу. Віримо в можливості змін і готуємо наших студентів до найнепередбачуваніших викликів. 

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button