Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23614 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Коли «емоційні гойдалки» стали варіантом норми, важливо відновлювати внутрішній ресурс, щоб продовжувати марафон з боротьби за життя. «Коли щодня лунає повітряна тривога, навряд захочеться йти на тренування, — каже співзасновник мережі фітнес-студій hiitworks Ярослав Сойніков. — Проте саме тренування — один з найдоступніших способів підтримати себе у важкі часи». Фітнес-експерт розповів, як опанувати негативні емоції та набути сил.

Налаштувати рутини для здоров’я

У воєнні часи цінність ресурсу фізичного здоров’я значно зросла, а коли ми накопичуємо ресурс, то допомагаємо собі віднайти рівновагу. Нас підтримують свідомі дії, направлені на зміцнення здоров’я. 

Щоб знизити вплив негативних емоцій, структуруйте режим дня за допомогою тренувань. Регулярні заняття надають відчуття контролю, навіть коли навколо панує хаос. На відміну від реактивних емоцій, наш розум полюбляє чіткий розклад. Таким чином, він починає панувати над емоціями та ми стаємо спокійнішими.

Додайте рутин у догляд за собою та дотримуйтеся режиму харчування. Можна взяти приклад із військових, адже для них режим надзвичайно важливий, бо допомагає тримати розум «холодним» навіть в умовах небезпеки.

Вибирати короткі та розумні тренування 

Варто уникати занадто інтенсивних або довгих тренувань, що пов’язані з надмірним стресом. Достатньо до 45 хвилин заняття, щоб тримати тіло в тонусі без виснаження. 

Корисний інструмент для підтримки ментального здоров’я — петлі TRX. Невипадково їх винайшов саме військовий, коли знаходився на бойовому завданні. Вправи з TRX покращують силу й гнучкість та надають заспокійливе відчуття контролю над власними рухами.

Ще один унікальний інструмент — йога. Вона впливає на тіло через розтяжку м’язів, а на нервову систему — через дихальні практики. В hiitworks ми адаптували вправи з йоги так, щоб вони займали лише 45 хвилин, але виконували важливу антистресову роль. Записатися на тренування можна на сайті hiitworks. 

Використовувати дихання як «швидку допомогу»

Дихання — це «швидка допомога» в боротьбі зі стресом. Коли важко опанувати емоції після стрічки новин, потрібно переключити нервову систему зі стану збудження в стан рівноваги. Для збудження характерне поверхневе грудне дихання, для розслаблення — глибоке дихання животом.

Якщо не можете впоратися з емоціями:

  1. Ляжте або сядьте в зручну позицію. Зробіть кілька вдихів і видихів, як вам комфортно. 
  2. Почніть слідкувати, щоб під час вдиху живіт розширювався, а під час видиху — стискався. 
  3. Подихайте таким чином кілька хвилин.

Коли ви навчитеся «диханню животом», то зможете керувати собою в будь-якій ситуації. Після тренування ми також використовуємо цей тип дихання в якості заминки.

Запишіть у свій графік тренування як регулярний спосіб підтримки ментального здоров’я. Приходьте на групові заняття, щоб не залишатися зі стресом на самоті та оточити себе мотивацією однодумців. Похваліть себе після тренування, адже так ви перемагаєте в скрутні часи та робите внесок у здорове майбутнє.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button