Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: twitter/modacitylife

Центр Любляни, столиці Словенії, вже 15 років вільний від автомобільного руху. З 2007 року місцева влада реалізовує міську політику, орієнтовану на пішоходів та рух мобільним транспортом, пише Vice.

У 2007 році містянам представили докладний набір пропозицій щодо створення зеленого, екологічно чистого та стійкого середовища. Головним елементом плану було перетворення центральної частини міста на зону, вільну від автомобілів, з розвиненою веломережею та громадським транспортом.

Фото: twitter/visitljubljana

Проте спочатку не всі жителі позитивно сприйняли зміни, особливо ті, хто живуть у центрі. Противники ідеї вважали, що місто таким чином втратить свою автентичність. Зараз містяни кажуть, що «не можуть уявити, щоб автомобілі повернулися до центру».

У результаті в місті знизилося шумове забруднення, скоротився трафік, шкідливі викиди в центрі зменшилися на 70%. В 2016 році Любляну назвали зеленою столицею Європи.

Фото: twitter/modacitylife

Опитування у 2015 році показало, що 92% містян були дуже задоволені якістю життя. Безавтомобільна зона створила сприятливе середовище як для туристів, так і для місцевих жителів, де кожен має більше простору для спілкування, відпочинку або занять спортом.

Фото: twitter/modacitylife

У ході перепланування переосмислили частину головної дороги, яка проходить через туристичний район Любляни.

На алеї, довжиною 400 метрів, змінили мощення, її озеленили та встановили вуличні меблі. 

Головна дорога в центрі зараз. Фото: ljubljana.si

Інфраструктура в історичній частині орієнтована, насамперед, на пішоходів, а не на особистий транспорт. Однак для всіх водіїв є підземні парковки поза центром. Автостоянки перетворені на місця для зустрічей чи проведення заходів, а вздовж річки висаджено багато дерев.

Фото: Mihael Grmek

У центр міста на власному транспорті можуть в’їжджати лише люди похилого віку, люди з інвалідністю, матері з дітьми. Вони також безкоштовно можуть користуватися електротаксі, що створене муніципалітетом.

Фото: twitter/visitljubljana

Також сюди пропускають вантажівки, але лише в певний час. Дозволено рух автобусів та велосипедів.

Фото: ljubljana.si

Сьогодні у центрі Любляни для пішоходів та велосипедистів відведено понад 12 гектарів.

Фото: twitter/visitljubljana

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button