Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Tegel Projekt

На місці закинутого аеропорту в Берліні побудують кліматично нейтральний житловий район, орієнтований на людей, а не автомобілі. Деякі будівлі летовища використовуватимуть повторно, а старі термінали перетворять на комерційні приміщення та офіси, пише Fast Company.

Читайте також: Заморожені ціни, права орендарів та соціальне житло: як влаштований ринок оренди в Берліні

Територія злітно-посадкової смуги буде повністю переосмислена. Це буде пішохідний, велосипедний, вуглецево-нейтральний район на п’ять тисяч квартир з парками, навчальними закладами та магазинами.

«Квартал спланований таким чином, що вулиці та площі знову належатимуть людям, а не автомобілям. Ми хочемо, щоб люди знову відкрили для себе суспільний простір для спілкування та відпочинку. До важливих місць у районі, таких як дитячий садок, школа, пекарня, супермаркет, можна буде легко дістатися пішки», – пояснюють архітектори Tegel Projekt.

Там облаштують широкі велосипедні доріжки та висадять багато зелені. На околицях будуть зупинки громадського транспорту. Район буде вільним від приватних автомобілів. Користуватися особистим транспортом зможуть лише люди з обмеженими можливостями.

Багатоквартирні будинки будуватимуть з дерева. У майбутньому це буде найбільший дерев’яний район у світі. Деревину закуповуватимуть у Німеччині, що допоможе скоротити викиди вуглекислого газу при будівництві на 80%. Квартал буде енергоефективним – вся енергія вироблятиметься на місці, включаючи сонячну та геотермальну. Система збиратиме відпрацьоване тепло сусідніх комерційних будівель для обігріву будинків.

Район також включатиме проєкти «міста-губки», які передбачають економне поводження з дощовою водою. Зелені дахи та сади будуть використовувати частину води, а частина зберігатиметься під землею.

Цієї осені місто має виділити землю під будівництво. Тоді архітектори почнуть працювати з жителями над деталями дизайну. Перші будівлі, які включатимуть соціальне житло, кооперативи та студентські гуртожитки, будуть завершені у 2027 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button