Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
У колажі використано обкладинку Vogue і фото учасниць флешмобу: Tetyana Filevska, Zhanna Lavrova, Tasha Bas, Ivanna Kobernik, Nat Naty

Користувачки соцмереж долучаються до флешмобу #sitlikeagirl на підтримку першої леді Олени Зеленської — чи радше пози, в якій її сфотографувала для журналу Vogue зіркова фотографка Енні Лейбовіц.

Фото: Olena Krevenets

Фото відразу викликало сильні емоції: від захоплення майстерністю Лейбовіц і гордості за появу українки на обкладинці престижного видання — до різкого осуду. Комусь не подобається загалом особистість Зеленської, хтось вирішив критикувати її зовнішність, зокрема невимушену позу, в якій вона сидить на сходах офісу президента. Популярним інструментом булінгу стала картина Тулуз-Лотрека «Клоунеса Ша-Ю-Као», на якій модель художника сидить у схожій позі.

Фото: Зоя Звиняцьківська

Флешмоб ініціювала історикиня моди Зоя Звиняцьківська, закликавши публікувати під хештегом #sitlikeagirl фотографії, «як треба ото порядній жінці сидіти на сходах».

Фото: Альона Савраненко

Чимало учасниць флешмобу вважають, що образ Зеленської засуджують через гендерні стереотипи, які диктують, як має виглядати жінка.

Фото: Міріам Драгіна

Звиняцьківська порівнює негативну реакцію критиків фотосесії Зеленської — вдягненої в гендерно нейтральний одяг, з непомітним макіяжем і дещо втомленим виглядом — із захватом, що викликав благодійний календар «Так, як відьма скаже», для якого волонтерки знялися у сексуалізованих образах, напівоголені та з товстим шаром гриму — «зразок невблаганно сексистського важкого українського гламуру». 

Історикиня вбачає в цих реакціях свідчення регресу суспільства до старих, домайданних, уявлень про жіночу красу. 

«Люблю сидіти враскаряку, і що ви мені зробите». Фото: Iryna Lisova

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button