Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23626 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: t.me/yzheleznyak

Національний банк заборонив обмінникам інформувати про курс валюти поза межами кас установ, тобто фактично заборонив мати табло з курсами. Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

У НБУ пояснюють, що небанківські установи, які здійснюють обмін валют, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті ринку, чим фактично підтримують існування «банкоматного туризму».

«Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи до курсоутворення небанківськими установами», – йдеться в заяві.

Відтак інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися населенню в стандартизованому вигляді в чітко визначеному форматі. А саме, у вигляді копії наказу про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют. Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ та їх структурних підрозділів.

Крім того, обмінникам забороняється інформувати про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами.

Регулятор зазначає, що наразі обмінники почасти ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток. Зокрема, сплачений податок на прибуток таких компаній становить всього 0,00185% від обсягу купленої ними валюти або близько сім млн гривень за рік на весь ринок. 

Видання Мінфін пише, що паніка на готівковому ринку стає небезпечною для всієї банківської системи. Тому НБУ оголосив про можливість проведення готівкових інтервенцій щодо валюти, аби дати можливість банкам оперативно гасити «пожежі» за курсом та фізичною наявністю валюти у касах. Саме відсутність валюти в касах є головним недоліком банків порівняно з обмінками фінкомпаній, які її мають у достатній кількості, але за вищим курсом.

Підтверджень того, що поточні курси обмінників є спекуляцією – немає, ввазаявив фінансовий аналітик ICU Михайло Демків «Форбсу». За його словами, зазвичай вуличних табло курсів немає у країнах, де валютообмін, як такий не потрібен.

З іншого боку, регулювання готівкових «кіосків», у тому числі стосовно їхньої реклами, є у багатьох країнах, каже керівний партнер чеської компанії OG Research Девід Варва. «Зазвичай таким чином регулятори намагаються запобігти ситуаціям, коли готівковий ринок вводить суспільство в оману стосовно реального курсу», – пояснює він

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button