Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23533 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Зміст

У Полтаві на фасаді автовокзалу знищили два сграфіто, створенні в 1988 році на честь ланів та квітучих полів України. Про це повідомляють місцеві медіа.

Демонтаж витворів мистецтва здійснили без консультацій із фахівцями, але за дозволом керівника Полтаваавтотранс Сергія Бутка, який заявив, що не вдалося знайти реставраторів.

Фото: poltava.to

За його словами, «малюнок — пережитки радянських часів, який зараз не актуальний», а вокзал потребує «осучаснення».

Фото: ukrainianmodernism

«По-перше, ми не порушили законодавства, тому що це панно не було в жодному переліку охоронних пам’яток. По-друге, ми вичерпали усі можливості якимось чином підтримувати його — шари штукатурки відвалювалися своєрідними коржами. Тому ми вирішили осучаснити вхідну групу — вона буде виготовлена з керамограніту, із вставками чорного кольору. Покриття буде антивандальним. Також певні ділянки обшиємо вставками білого кольору», — заявив Бутко.

Ескіз оновленої вхідної групи. Фото: poltava.to

Він поскаржився, що раніше автовокзал критикували за те, що він застряг у радянщині, а тепер їх звинувачують в «знищенні старовини».

Центральний автовокзал у Полтаві збудували у 1988 році за проєктом архітекторки Валентини Богаченко у стилі бруталізму.  Архітектор Артур Ароян коментує, що наразі в Україні з такими пам’ятками проблема, адже вони не занесені до реєстру пам’яток, тому немає чітких правил поводження з ними.

Нагадаємо, що на київському автовокзалі зробили реставрацію мозаїк Ади Рибачук та Володимира Мельниченка.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button