Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23581 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Juan Manuel Gibaja / FlightRadar

Літак із Ненсі Пелосі, спікеркою Палати представників Конгресу США, вилетів із Куала-Лумпур у бік Тайваню. На сервісі FlightRadar за рейсом SPAR19 стежать до 200 тисяч користувачів.

На трекері не відображається пункт призначення літака, однак зараз він наближається до Тайваню, або Китайської республіки, — острова, який Китайська народна республіка (так, це дві схожі назви, які не варто плутати) вважає своєю територією, водночас фактично не контролюючи острів.

Мережею вже ширяться меми про увагу всього світу до рейсу Ненсі Пелосі — адже на тлі російського вторгнення в Україну (а також загострення між Сербією та Косовом) можлива війна за участі Китаю сприймається багатьма як ризик третьої світової.

Пекін попередив про «серйозні наслідки», якщо візит Пелосі відбудеться: «Ті, хто грає з вогнем, самі обпечуться». У Білому домі також припускають, що Китай може відповісти на візит Пелосі військовими провокаціями, такими як ракетний обстріл території поблизу Тайваню.

Сьогодні армія Китаю раптово почала військові навчання в Південно-Китайському морі. У соцмережах з’явилися фото десятків танків та іншої техніки на вулицях Сяменя, міста, розташованого в п’яти кілометрах від Тайваню. Більш того, танки зафільмували просто на пляжах.

Скриншот із відео twitter.com/Kahlonsingh7

Зі свого боку, Тайвань також посилив бойову готовність на острові, зокрема перекидає винищувачі.

Пелосі зараз перебуває у турне Азією, і Тайвань не вказаний в її графіку. Вона не є представницею Білого дому, однак така ж демократка, як і Джо Байден, а в Китаї, на думку оглядачів, не надто розрізняють політичну ієрархію США.

За даними джерел The Guardian, Пелосі зустрінеться з президенткою Китайської республіки Цай Інвень.

США офіційно підтримують дипломатичні відносини саме з Китаєм і не визнають Тайвань незалежною державою. Однак фактично серед американських політиків існує потужна підтримка острова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button