Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Генштаб ЗСУ

Жінкам військовим досі видають чоловічу форму й чоловічу спідню білизну, їм бракує взуття менших розмірів та бронежилетів з урахуванням особливостей жіночої фігури. Проте незабаром вперше в історії Збройних сил України у жінок з’явиться уніфікована жіноча військова форма, пише ВВС Україна.

У ЗСУ разом із добровольцями територіальних громад сьогодні служать близько 57 тисяч жінок. З них близько 32 тисячі перебувають у зоні бойових дій. Кожного місяця контракт із ЗСУ підписує близько тисячі жінок.

Проте у наказі міністерства оборони №238 затверджено єдиний стандарт уніформи – чоловічий. Жіноча форма передбачена лише парадна.

Депутатка Київради Ірина Никорак, яка просуває ініціативу жіночої форми для українських військовослужбовиць, розповідає, що чоловічі розміри й фасони одягу не відповідають жіночим. Штани можуть добре сидіти у стегнах, але будуть завеликі у талії, у кітелів – задовгі рукави, плече спускається майже до ліктя. Тому жінкам доводиться перешивати форму або пристосувати її булавками та тактичним ременем у польових умовах.

Військовослужбовиці вважають, що відсутність зручної жіночої форми на дев’ятому році війни з Росією – свідчення знецінювання жінок в армії. Жінкам доводиться збирати обмундирування самостійно.

Фото: Arm Women Now. Ліворуч – чоловіча військова форма, праворуч – жіноча

Саме це стало основним аргументом для волонтерського проєкту Arm Women Now (Озброїмо жінок зараз), який хоче забезпечити українських захисниць якісною і функціональною формою. Авторка проєкту розповідає, що першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже цього тижня передадуть захисницям на безоплатній основі для того, щоб протестувати і переконатися, що форма функціональна і зручна

Проєкт Arm Women Now фінансується благодійними внесками й через аукціони за участю зірок шоубізу та спортсменів. Волонтерам вже вдалося зібрати 400 тисяч гривень, яких вистачило на пошив 300 комплектів.

Зараз в Україні є дві ініціативні групи: перша – група волонтерів за підтримки офісу президента в рамках проєкту першої леді «Безбар’єрність», друга – на чолі з Іриною Никорак.

Крім того, однією з умов інтеграції України у євроатлантичні структури безпеки є досягнення рівності в армії. Це насамперед доступ до військових посад та освіти, можливість кар’єрного зростання, особиста безпека, а також комфортні умови служби для жінок з урахуванням їхніх базових потреб.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button