Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23583 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels

Україна готова до опалювального сезону приблизно на 60%, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За планом, до 15 жовтня на складах ТЕС і ТЕЦ має бути забезпечено 2,5 мільйона тонн вугілля. Зараз на складах — 1,8 мільйона тонн. Шмигаль запевняє, що запаси вугілля та газу відповідають плану підготовки.

Нинішні об’єми газу в сховищах — 12 мільярдів кубометрів із 19 мільярдів, які уряд планує накопичити. В «Нафтогазі» вважають, що Україні достатньо було б мати в підземних газосховищах приблизно 15 мільярдів кубометрів. Щомісяця до запасів додається близько одного мільярда кубометрів власного видобутку, також триває імпорт газу.

Проблема — не в обсягах газу

Прийдешній опалювальний сезон називають найскладнішим в українській історії.

У матеріалі Заборони нагадується, що Україна також добуває газ. Є чотири комплекси газовидобування: західний, східний, південний і центральний. Головні родовища газу розташовані в Передкарпатській, Дніпровсько-Донецькій нафтогазових областях та Причорноморсько-Кримській нафтогазоносній провінції. 

На думку експертів, ризики для опалювального сезону — не в кількості газу, а в руйнації критичної інфраструктури, що відповідає за генерацію тепла.

«Проблема не в обсягах споживаного газу, а в тому, що у нас розбиті системи постачання і будинки. Треба латати дахи та вставляти вікна — звідси проблема, як зберегти тепло, — зазначає експерт з енергетичних питань Дмитро Литвиненко. — Якщо система центрального опалення замерзне або розірветься, її треба буде відновлювати з нуля».

На його думку, найбільших проблем слід очікувати в Сумах, Чернігові, Охтирці та Кременчуці. Наприклад, Кременчуцька ТЕЦ — фактично єдине велике джерело генерації, яке було розбомблене російськими військами наприкінці квітня.

«Ключові ризики — продовження руйнування підприємств, що виробляють тепло, газових комунікацій, іншої енергетичної інфраструктури», — погоджується начальниця відділу з інтегрованих комунікацій «Нафтогазу» Олена Конопля.

Чого очікувати?

Замерзання центрального опалення — одна з найсерйозніших загроз. Якщо з ладу буде виведений насос чи інше критичне обладнання, то є ризик, що рідина всередині системи замерзне. Відремонтувати поломку складно, оскільки для цього доведеться розморозити одразу всю систему, що дуже важко в умовах мінусової температури.

Ціни на газ не мають стати проблемою: наприкінці липня Верховна Рада встановила мораторій на підвищення тарифів на газ, опалення і гарячу воду для населення.

Водночас Литвиненко попереджає, що українцям варто готуватися до серйозного зниження температур у квартирах із центральним опаленням: до +16 градусів, і, можливо, до відсутності гарячої води.

Щодо електроенергії: за інформацією Міненерго, потужностей «Енергоатому» точно вистачить для забезпечення населення. У цьому допоможе атомна енергетика.

Читайте також: Україна починає експорт енергії до ЄС — дешевшої та чистішої. Це додасть бюджету мільярди доларів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button