Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23582 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Північнокримський канал у 2014 році. Фото: Aleksander Kaasik / Вікіпедія

З початку російського вторгнення окупанти вкрали води з Північнокримського каналу на понад п’ять мільярдів гривень. При цьому поки що запуск дніпровської води не істотно змінив водний баланс півострова, йдеться у матеріалі TEXTY.ORG.UA.

У 2014 році Україна припинила постачати воду до Криму Північнокримським каналом, що забезпечував 80-85% усіх потреб півострова у прісній воді.

Питання води в Криму стало інструментом російської пропаганди, однак створити цілісне інформаційне тло окупантам не вдалося: вони то акцентували проблему, то навпаки запевняли, що все під контролем.

Брак води відчувався скрізь, навіть на південному березі Криму. У Сімферополі воду подавали за графіком, а на вулицях установили відповідні місткості. Погіршувалась і якість води.

Вже 24 лютого російські пропагандистські медіа заявили про відновлення постачання води до Криму. Російські військові підірвали дамби, що не давали дніпровській воді йти в Крим.

Про що кажуть супутникові знімки?

Водночас проаналізовані журналістами супутникові знімки свідчать, що принаймні станом на 22 березня перша насосна станція біля Джанкоя ще не перекачувала воду. Якщо Херсонщиною вода йде самопливом, то в Криму через підвищення рельєфу її прокачують насосні станції.

Джерело: TEXTY.ORG.UA

Крім того, аналіз знімків водосховищ показує, що водосховища, які наповнювалися з Кримського каналу, таки збільшилися в площі — але так само збільшилися й водосховища, які живляться з місцевих джерел, що можна пояснити щедрими опадами, що торік призвели до повеней у Криму.

При цьому найбільше водосховище Криму — Міжгірне, — яке наповнювалося водою з Північнокримського каналу, поки що залишається, як і раніше, спустошеним.

Джерело: TEXTY.ORG.UA

Вода йде в землю

Ще одна проблема — стан Північнокримського каналу та всієї системи водопостачання. З фото та відео певних ділянок можна зробити висновок, що полотно каналу було в украй поганому стані, про жодну нормальну гідроізоляцію не йшлося. 

Це значить, що втрати води при прокачуванні можуть бути істотними, і якщо врахувати витрати на роботи насосних станцій, ціна краденої води може бути «золотою».

Стан Кримського каналу. Скриншот з відео одного з кримських пропагандистів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button