Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Скриншот з відео Yle

Восьмого серпня у столиці Фінляндії демонтували пам’ятник «Мир у всьому світі», подарований Радянським Союзом у 1989 році, повідомляє Громадське з посиланням на фінське видання Yle.

Пам’ятник зранку перемістили на баржу. Весь процес тривав до п’яти хвилин, хоч підготовка зайняла понад тиждень. 

На місці монумента облаштують тротуар, а сам пам’ятник зберігатиметься на складі Гельсінського художнього музею.

Скриншот з відео Yle

Скульптурну композицію «Мир у всьому світі» відкрили для відвідувачів 1990 року, й це відразу викликало обурення. Незабаром троє студентів облили пам’ятник смолою й закидали пір’ям. У 2010 році пам’ятник намагалися підірвати. Навесні 2022 року фундамент обмалювали, а згодом до пам’ятника прикріпили прапори України.

Скриншот з відео Yle

У листопаді 1939 року Радянський Союз напав на Фінляндію, мотивуючи свої дії потребою відсунути кордон подалі від Ленінграда, аби територію країни не використала Німеччина. Зокрема, під час війни СРСР бомбардував Гельсінки.

Наслідком війни стала окупація десятої частини території Фінляндії. Водночас Радянський Союз зазнав значних людських втрат, які багаторазово перевищували втрати серед фінів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button