Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Європейські міста вимагають обмежити подобову оренду квартир через дефіцит житла для місцевих. Вони закликають врегулювати кількість житла, виставленого на популярних платформах Booking й Airbnb, пише SchengenVisaInfo.

Щоб боротися із проблемою дефіциту житла для довготривалої оренди, 23 міста Європи об’єдналися в Альянс європейських міст. Вони написали відкритий лист до Європейської комісії, у якому закликають законодавчо обмежити короткострокову оренду.

В альянсі вважають, що короткострокова оренда стала головною причиною зростання вартості життя. Крім того, саме через популярні сервіси бронювання житла, місцеві жителі оселяються поза історичним центром.

За регулювання короткострокової оренди виступили: Амстердам (Нідерланди), Ареццо (Італія), Афіни (Греція), Барселона (Іспанія), Берлін (Німеччина), Болонья (Італія), Бордо (Франція), Брюссель (Бельгія), Кельн (Німеччина), Флоренція (Італія), Франкфурт (Німеччина), Гельсінкі (Фінляндія), Краків (Польща), Лондон (Велика Британія), Мілан (Італія), Мюнхен (Німеччина), Париж (Франція), Порту (Португалія), Прага (Чехія), Утрехт (Нідерланди), Валенсія (Іспанія), Відень, (Австрія), Варшава (Польща).

Альянс оприлюднив «Ініціативу з короткострокової оренди», яка має обмежувати оренду житла у туристичних місцях. Міста закликають надати дозвіл місцевим, регіональним та національним органам влади встановлювати свої власні правила короткострокової оренди.

Наприклад, в Амстердамі кількість пропозицій щодо подобової оренди зросла з 4 500 у 2013 році до 22 000 у 2017 році. У районі Лісабону Алфама понад 55% квартир виставлені на таких платформах, як Booking та Airbnb. В італійській Флоренції та польському Кракові спостерігається значне зростання орендної плати за житло для туристів. У Флоренції ставки зросли на 60% у порівнянні з 2015 роком, а у Кракові – на 100% у період з 2014 до 2017 року.

Деякі міста вже ввели спеціальні збори для короткострокової оренди або розглядають можливість заборони такі компанії, як Airbnb. Торік у Барселоні, після кількох років скарг місцевих жителів на постійний шум, високі ціни на оренду та нестачу квартир, муніципалітет оголосив про заборону Airbnb та оренди до 31 дня.

Восени минулого року Єврокомісія оголосила про законодавчу ініціативу регулювання короткострокової оренди, а після відкриття її для публічних консультацій неодноразово відкладала.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button