Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Колектив із восьми економістів світового рівня випустив новий документ із рекомендаціями для України. Кеннет Рогофф, Юрій Городніченко, Баррі Айхенгрін рекомендують підвищити податки, відпустити курс долара й запровадити «обов’язкові» облігації внутрішніх державних позик, пише український Forbes.

Водночас в Офісі президента розробляють нову податкову модель. Вона передбачає зниження ставки податку на прибуток, а також прибуткового податку до 10% (зараз 18%), податку на додану вартість до 10% (зараз 20%).

Які саме податки треба підвищити

Економісти вважають, що уряд має знайти спосіб обкласти податком «тіньову економіку», адже домогосподарства і бізнеси дедалі більше покладаються на безготівкові розрахунки. Водночас треба утриматися від податкових канікул, знижок та інших форм «податкових витрат».

Уряд також наклав мораторій на податкові інспекції та послабив вимоги до податкових звітів, що по суті призупиняє податкові стягнення. Натомість необхідно підняти податкові ставки, акцизи, мита і збори, що краще і з огляду на розподіл капіталу, і з огляду на соціальну солідарність.

Поточний військовий збір наразі складає 1,5%. Експерти пропонують ввести «додаткові воєнні відрахування», що застосовуватимуться лише до високого рівня доходів.

Податки на предмети розкоші також можуть сприяти прогресивному оподаткуванню та більш справедливому розподілу благ. Підвищення ставки варто застосувати до інших прямих (податок на корпоративні доходи) і непрямих податків (наприклад, ПДВ, акцизи на алкоголь і тютюн).

Від фіксованого курсу долара варто відмовитися

Приміром, Національний банк може оголосити, що за день курс обміну не може змінюватися в той чи інший бік на понад 0,1% абощо. Також НБУ може визначати, кому торгувати на ринку іноземної валюти, а кому – ні. Цей перелік можна звузити лише до імпортерів та експортерів.

«Втечу» грошей треба обмежити

Уряд має можливість запровадити суворіший контроль. Зокрема, вимагати в експортерів продавати частину (50% і більше) валютних надходжень та повертати впродовж 120 днів, а не 180 як зараз.

Імпортерам можна заборонити використовувати передоплату за транзакції, що перевищують визначений поріг. Для громадян можна встановити обмеження на зняття готівки за кордоном до 150 тисяч гривень на місяць для особи.

Допомогти бізнесу кредитами та дерегуляцією

Уряду варто продовжити підтримувати банки кредитними програмами. Так, НБУ може мінімізувати вимоги до потенційних позичальників. Водночас у разі потреби варто підвищити частоту й обсяг тендерів із підтримки ліквідності.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button