Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/ivan.kozlenko

Заява Держкіно про поділ Центру Олександра Довженка на три окремі юридичні особи викликала різку реакцію суспільства. На урядовому сайті відразу з’явилася петиція з вимогою скасувати реорганізацію Центру, її вже підписало майже дві тисячі осіб.

Довженко-Центр вважає, що «реорганізація» фактично означає ліквідацію. У Мінкульті відхрестилися від відповідальності за ці наміри та запевнили, що заява Держкіно — яке, мовляв, не підпорядковується міністерству, — стала «несподіванкою» і для них. Натомість колишній директор Довженко-Центру Іван Козленко наполягає, що Мінкульт так чи інак відповідає за культурну політику.

У Довженко-Центру хочуть забрати кінофонд

Держкіно, своєю чергою, стверджує, що просто прагне «розвантажити» Довженко-Центр, позбавивши його частини функцій. Зокрема, йдеться про те, щоб від’єднати фонд анімації та перенести його в «Укранімафільм» на вулиці Кіото.

Та головне — весь архів фільмів хочуть передати «Науковому центру кінематографії України» — установі, формально утвореній 2011 року, але досі фактично такій, що не існує. За Довженко-Центром залишаться музейна справа та організація культурних подій.

«Всі державні кіностудії та центри майже всі самі на себе заробляють. Довженко-Центр — трохи складніша історія, там дотація йде з бюджету, оренда. І останнім часом не всі функції працюють у повній мірі, — заявляє голова Держкіно Марина Кудерчук. — Довженко-Центр останнім часом не такий ефективний, як про це розповідають».

Щодо співробітників, за словами Кудерчук, то їх не звільнятимуть, а запропонують посади в нових установах.

Українська Кіноакадемія закликала Держкіно відкликати наказ про реорганізацію Довженко-Центру.

«Центр Олександра Довженка займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно з 1994 року. За цей час він став однією з найуспішніших та найавторитетніших культурних інституцій, динамічною та ефективною, а також архівом, який зберігає національну культурну спадщину», — наголошують у Кіноакадемії.

У кіноархіві Довженко-Центру зберігається понад 10 тисяч найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 тисячі архівних документів з історії українського кіно тощо.

Будівництво ЖК

П’ять років тому частину земельної ділянки біля Довженко-Центру було віддано під забудову багатоповерховим житлом. Компанія A Development запланувала спорудження трьох 24-поверхових будинків ЖК White Lines з торговельним центром у стилобаті. Між компанією та Довженко-Центром велися переговори стосовно меж ділянки забудовника, оскільки кіноархів – сусідня будівля, а згодом і щодо реконструкції фасаду.

У лютому цього року прокуратура Києва звинувачувала забудовника у захопленні ділянки.

«У проєкт нашого комплексу будівля Довженко-Центру не входить та залишається у власності держави», — запевнила «Хмарочос» пресслужба А Девелопмент.

У компанії також зауважують, що за договором із Центром, зобов’язалися відремонтувати бомбосховище з пристосуванням його під резервне фільмосховище. Обсяг інвестицій складав орієнтовно 27 мільйонів гривень.              

Зі свого боку, Довженко-Центр погодився на надбудову металевої конструкції над бомбосховищем, яка дозволяла зберегти єдину візуальну лінію фасаду мультифункціонального житлового комплексу White Lines. Утім, цей проєкт не погодило Міністерство культури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button