Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Російська техніка на території ЧАЕС. Фото: Kateryna Aslamova

Співробітники та гіди туристичної компанії «Чорнобиль Тур» передавали дані про пересування російських військових. Вони таємно допомагали Збройним силам України під час окупації Чорнобиля, пише Washington Post.

Російські військові захопили Чорнобильську АЕС першого дня повномасштабного вторгнення, 24 лютого. Директор компанії Ярослав Ємельяненко та координаторка агентства Катерина Асламова могли спостерігати за тим, як танки окупантів в’їжджають на територію Зони відчуження онлайн. Вони мали віддалений доступ до камери відеоспостереження на контрольно-пропускному пункті.

Росіяни, проїхавши блокпост Чорнобиля, одразу зняли український прапор і вимкнули всі камери, але не помітили маленьку камеру всередині будки. Це дозволило Ємельяненко та його співробітниці підрахувати кількість та типи військової техніки, що завозилась на територію Чорнобиля.

Ємельяненко та Асламова також зв’язалися зі своїми гідами та співробітниками, які опинилися на окупованій території. Коли камера на КПП перестала працювати з невідомої причини, вони продовжували надсилати інформацію про росіян.

Окупанти утримували Чорнобильську АЕС протягом п’яти тижнів — до 31 березня. За 25 днів росіяни вбили дев’ятьох співробітників станції, п’ятьох людей викрали. Вони також вивезли звідти сотні комп’ютерів, дозиметри радіації, протипожежне обладнання та цінне програмне забезпечення.

Читайте також: Російські військові масово опромінюються в зоні ЧАЕС. Їх вивозять до центру радіації в Білорусі

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button