Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
ЗАЕС. Фото: Shutterstock

Росія заблокувала схвалення підсумкового документа договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який, розкритикував захоплення російськими військами найбільшої в Європі атомної станції — української ЗАЕС, пишуть АР та The Guardian. Зокрема, Москва заперечила проти пункту передачі контролю над Запорізькою електростанцією Україні.

Конференція ООН завершилася без підсумкового комюніке. Документ потребував схвалення всіх країн на конференції, які є учасниками договору, спрямованого на стримування розповсюдження ядерної зброї.

Темою, яка змінила динаміку конференції, стала війна Росії проти України. Йшлося про заяви президента РФ Владіміра Путіна про те, що РФ є «потужною» ядерною державою і що будь-яка спроба втручання призведе до «небачених наслідків». Крім того, РФ привела свої ядерні сили в стан підвищеної готовності.

Погрози глави Кремля та інших російських посадовців, а також окупація Запорізької АЕС та захоплення Чорнобильської АЕС, відновили глобальні побоювання щодо чергової ядерної надзвичайної ситуації. Чотири посилання в проєкті заключного документа, що стосуються ситуації на ЗАЕС, передбачали висловлення «серйозної стурбованості військовими діями» на об’єкті та інших атомних станціях. Договір також повинен був визнати втрату Україною контролю та неспроможність Міжнародного агентства з атомної енергії забезпечити захист ядерного матеріалу станції. Угода мала підтримати спроби МАГАТЕ відвідати Запоріжжя. У проєкті угоди також висловлено «серйозне занепокоєння» з приводу безпеки ядерних об’єктів України, зокрема ЗАЕС, і підкреслена «надзвичайна важливість забезпечення контролю з боку компетентних органів України».

Російська делегація була єдиною, хто висловився проти узгодженого тексту, але звинуватила у зриві конференції Україну та її «союзників». Після виступу російська делегація вийшла із зали ООН.

Індонезія, виступаючи від імені Руху неприєднання, до складу якого входять 120 країн, що розвиваються, висловила розчарування провалом, назвавши підсумковий документ «надзвичайно важливим».

Представник Франції Янн Хван зачитав заяву від імені 56 країн і ЄС, в якій підтверджується непохитна підтримка України та висловлюється занепокоєння щодо підвищення рівня ядерної готовності.

Читайте також: Супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької АЕС, енергоблоки станції досі відключені від енергомережі

Згідно з положеннями ДНЯЗ, п’ять головних ядерних держав — Сполучені Штати, Китай, Росія (раніше Радянський Союз), Велика Британія та Франція, погодилися вести переговори про ліквідацію своїх ядерних арсеналів із часом, а країни, які не мають ядерної зброї, пообіцяли не розвивати її в обмін на гарантію можливості розвитку атомної енергетики в мирних цілях.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button