Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Inside Weather / Unsplash

Порівняно з довоєнним періодом, медіанна вартість оренди житла в Києві впала на 54,6% у доларовому або на 35% у гривневому еквіваленті, повідомляє НВ з посиланням на дослідження порталу Address.ua.

Вартість оренди сповільнилася, однак поки продовжує знижуватися: у липні вона сягала 5 доларів за квадратний метр, що на 5,7% нижче, ніж у червні. Експерти пояснюють це дефіцитом попиту та високою потребою власників здавати житло.

Традиційно найдорожчим районом для оренди є Печерський. Медіанна вартість тут становить 496 доларів за об’єкт або 8 доларів за метр. На другому місці — Шевченківський із 343 доларами за квартиру або 7 за квадратний метр. На третьому місці — Голосіївський район, 326 доларів за об’єкт, 6 доларів за квадрат.

Мінімальну медіанну ціну на оренду квартир зафіксовано в Деснянському районі — 169 доларів за квартиру або 4 долари за квадратний метр.

Щодо однокімнатних квартир, то в Печерському районі такі коштують у середньому 264 долари. У Шевченківському та Голосіївському районах можна винайняти однокімнатну квартиру за 250-260 доларів. У Деснянському медіана становить 148 доларів.

«Зниження цін на ринку оренди житла у Києві сповільнилося, що дозволяє припустити наближення до локального мінімуму ринку. Ймовірно, найближчими місяцями цінова ситуація на ринку оренди стабілізується», — зазначає директор консалтингової компанії City Development Solutions Роман Герасимчук.

За його словами, зараз у структурі пропозиції збільшується питома вага трикімнатних квартир. Це свідчить як про відсутність попиту на просторі квартири, так і про наявність динаміки ринку у сегменті однокімнатних та двокімнатних квартир.

Половина запитів, 49%, припадає на однокімнатні квартири. 44% потенційних орендарів шукають для оренди двокімнатні квартири, а 7% орендарів підшукують житло з трьома та більше кімнатами. При цьому у структурі пропозиції 47% займають однокімнатні квартири, 37% — двокімнатні, 16% — трикімнатні.

«Найбільший інтерес орендарі виявляють до житла у Голосіївському та Шевченківському районах — завдяки цьому ставка оренди у цих районах знизилася “лише” на 40% проти зниження 51% у решті районів», — зазначив Герасимчук.

У своєму дослідженні експерти Address.ua — групи компаній, яка працює в Україні, Казахстані та Молдові — спиралися на аналіз оголошень, розміщених на порталі, а також активності користувачів.

Читайте також: Ціни на оренду квартир у Києві впали на 30 відсотків, попит — в десять разів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button