Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київський архітектор Петро Владіміров та польська активістка Зофія Яворовська збирають у Польщі вживані вікна, щоб допомогти засклити зруйновані внаслідок війни українські оселі. У співпраці з українськими громадськими організаціями вони шукають, каталогізують, пакують та відправляють польські вікна в Україну.

Як з’явилася ідея?

Співініціаторка проєкту «Grupa Zasoby» Зофія Яворовська з початком війни допомагала українським біженцям знайти житло в Варшаві. Петро Владіміров займався координацією проєкту «Projektantki_ci dla Ukrainy», що підказував архітекторам та архітекторкам можливості працевлаштування у Польщі.

Зофія Яворовська та Петро Владіміров

«Ідея проєкту “Вікна” з’явилася наприкінці травня, коли активна волонтерська фаза допомоги українцям якраз сягала свого кінця. Ми почали думати, як допомогти тим людям, що залишися в Україні або повернулися додому. Розбиті та пошкоджені вікна – це найперший та найбільш очевидний наслідок обстрілів. У мене залишилося багато знайомих в Україні, які підказали, кому саме вони потрібні», – розповідає архітектор.

Автори проєкту поставили собі за мету зібрати до вересня щонайменше 500 вікон – аби власники змогли встановити їх до початку холодів та дощів.

Звідки вікна?

Ініціатива збирає вікна від приватних осіб, які роблять ремонт, а також від виробників, що готові віддати непридатні для продажу вікна з виставок. Попри маленькі дефекти, всі вікна цілком годяться для теплоізоляції осель. Їх збирають у самому центрі Варшави – в приміщенні Інституту промислового дизайну.

Ініціатива поставила собі за мету до початку вересня знайти щонайменше 500 вікон. Але наразі їх вже навіть більше – 553. Лише 18 липня під час першого збору в польській столиці місцеві мешканці принесли 30 вікон. Втім, потреба постійно зростає.

Тому команда почала організовуати поїздки до невеликих міст поблизу Варшави – Радом, Бялолека тощо.

«Ми обираємо міста, в які можемо дістатися своїми засобами, без оренди великих фур. Нещодавно на нашій карті з’явився Краків. Спочатку ми не планували їхати так далеко, але водночас не могли відмовитися від пропозиції забрати 100 вікон», – зазначає Петро Владіміров.

Як доставляти?

Зібрати вживані вікна – це лише початок справи. Найбільшим викликом наразі є їхня доставка в Україну. На оренду складу у Польщі, пакування, транспорт, додаткові інструменти (фарби, молотки, цвяхи, пензлі), витрати на транспорт та зарплату команді з України потрібні додаткові кошти.

«Першого липня ми запустили збір грошей на pomagam.pl. Наша мета — 60 тисяч злотих, з яких трохи більше половини вже на рахунку. Імена тих, хто дасть понад 250 злотих, з’являться на великоформатному плакаті, що буде доступним для завантаження та друку. У такий спосіб хочемо мотивувати людей приєднуватися до акції та показати, що їхній внесок у відновлення України є важливим», – розповідає архітектор. Без коштів для оплати складів і логістики безпечне транспортування вікон в Україну було б неможливим.

Хто партнери?

Українськими партнерами «Вікон» є ініціатива «Co-Haty» (переобладнує порожні будинки та гуртожитки у житлові приміщення та будує збірні будинки в Івано-Франківську та регіоні), фундація «Район #1» (допомагає мешканцям усувати поломки в будинках та ремонтує дитячий садок та середню школу в Київській області), організації «Будуємо Україну Разом» та «Сміливість відновлювати» (допомагають відновленню інфраструктури в Бучі та Ірпені). Саме від них ініціатори дізнаються про запити на вікна.

«У наших партнерів “Район #1” є проєкт відновлення невеликої школи в Гостомелі. Для них ми спробуємо організувати невеликий транспорт якнайшвидше, щоб школа була придатною для навчання вже з вересня. Решту плануємо відправити на початку осені до Івано-Франківська та Києва. Зі столиці вікна поїдуть на будівельні майданчики у Київській та Чернігівській областях», – зазначає архітектор.

Як відомо, до російського втрогнення в Україну левова частка вікон імпортувалася з Росії. Тому зараз важливо зосередити всі зусилля, аби якнайбільшу кількість вікон із Європи – вживаних і нових.


Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button