Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За півтора місяці до початку опалювального сезону Україна готова до нього на 73%. Зокрема, стан готовності об’єктів житлового фонду вже становить 72%, теплових мереж — 74%. Крім того, йде активне відновлення пошкодженої інфраструктури.

Однак уже не перший місяці «Нафтогаз» та міські адміністрації закликають українців запасатися ковдрами, оскільки температура в квартирах буде 17-18 градусів. Це на 4 градуси нижче норми. До того ж, за даними голови «Нафтогазу« Юрія Вітренка, цього року опалювальний сезон почнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай.

Дорогий газ

Через російську агресію проти України ціна газу в Європі вже перевищила $3500 за 1000 кубометрів. При цьому взимку ціна на 1000 кубометрів може зрости до $4000.  Це пов’язане з дедалі більшим скороченням поставок з Росії. Крім того, скорочення поставок ставить під загрозу вчасне наповнення сховищ у Європі напередодні опалювального сезону та його стабільне проходження.

Уряд повідомив, що Україна вже накопилича  на зиму 12,6 млрд кубометрів газу. Але для того, щоб Україна могла спокійно перезимувати необхідно мати додатковий стратегічний запас в розмірі 2-2,5 млрд кубометрів газу. Сьогодні Україна не може самостійно купити такий об’єм газу за тією ціною, яку пропонує ринок.

Канада погодилася виділити Україна $350 млн на закупівлю газу, однак цієї суми буде недостатньо, щоб повністю покрити потреби України під час опалювального сезону.

Вугілля і проблеми з логістикою

Альтернативою дорогому газу може бути вугілля. Україна вже накопичила на зиму 1,89 млн тонн вугілля. Однак експерт з енергетики та народний депутат Олексій Кучеренко, вважає, що цього недостатньо.

«Нам варто розглядати два варіанти подій. Все залежить від того, чи Запорізька атомна станція буде в балансі енергосистеми України чи ні. Якщо так, то це оптимістичний сценарій. Це означає, що у нас вистачить електроенергії і ми навіть зможемо частину експортувати. Також не треба буде піднімати ціни на електроенергію для населення. Якщо ж ЗАЕС не буде в балансі, тоді доведеться спалювати вугілля. Його вистачить десь до середини січня. Після цього доведеться спалювати газ, щоб генерувати електроенергію. Оскільки газ дуже дорогий і Україна не має можливості його купувати за ринковою ціною, це може призвести до віялових відключень, як це було в 1990-х», — пояснює Кучеренко.

За словами експерта, останні події довкола Запорізької АЕС свідчать, що скоріше за все нам варто готуватися до гіршого сценарію і накопичити більшу кількість вугілля. Щоб Україна могла безпечно пережити зиму, необхідно запасти 2,6 млн тонн вугілля.

Загроза атак по інфраструктурі

Одним з найбільших ризиків, які чекатимуть Україну цього опалювального сезону, є загроза атак по об’єктах теплової інфраструктури. Це стосується теплових електростанцій, трансформаторних підстанцій тощо.

Єдиним дієвим методом захиститися від прильотів по об’єктах інфраструктури, є потужна система протиповітряної оборони (ППО). В порівнянні з початковою фазою війни, ЗСУ краще навчилися відбивати повітряні атаки та мають для цього більше можливостей.

«Однак завжди треба бути готовим до гіршого. Тому я радив би на рівні міста бути готовим розгортати пункти обігріву, бо важко прогнозувати, куди може вдарити противник. Це дуже важливо, щоб люди могли зігріватися ті кілька днів, поки ремонтуватимуть інфраструктуру після атаки. Щоб облаштувати пункт обігріву, варто придбати генератори і запастися пальним», — відмічає Олексій Кучеренко. 

Нижчі температури в оселях

Вже зараз уряд повідомляє про те, що температура в оселях цього року буде нижчою за 22 градуси. Українців закликають готуватися, що в їхніх домівках буде 17-18 градусів. Можливо, навіть нижче. Це залежить від населеного пункту і навіть від конкретного будинку, де ви мешкаєте.

«Зараз варто подумати про енергоефективність ваших будинків. Бо зовнішня температура теплоносія може бути вищою, але через неефективну систему опалення в будинку, великі втрати тепла температура в оселях може бути нижче 18 градусів. Тому я б закликав мешканців вимагати від ОСББ, від місцевої влади максимально утеплити будинок до початку опалювального сезону, а також перевірити стан тепломереж і відремонтувати у випадку необхідності», — відмічає Кучеренко

Крім того, у лютому-березні уряд може запровадити політику економії енергоносіїв. Це в першу чергу торкнеться бюджетних установ, однак економити енергоносії будуть закликати і населення.

Як підготуватися до опалювального сезону

Зараз багато де можна прочитати, що необхідно запастися буржуйками. З одного боку, ця порада має сенс, бо можливі різні сценарії. Однак до буржуйки ще необхідні дрова. Крім того, використовувати її в багатоквартирних будинках небезпечно, адже це може призвести до пожежі.

Отже, що необхідно, щоб підготуватися до зими?

По-перше, необхідно перевірити стан тепломереж у своєму будинку, щоб мінімізувати втрати тепла. Для цього необхідно звернутися в ОСББ, якщо воно є, або до місцевих органів влади, якщо ОСББ немає.

По-друге, придбати теплі ковдри та обігрівачі. Однак вже зараз варто перевірити стан електромережі власного будинку та потужність трансформаторних станцій.

По-третє, якщо маєте власний будинок і піч у ньому, то варто запастися вугіллям та дровами. Це допоможе пережити зиму.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button