Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Karl Adfav / Unsplash

Упродовж останніх трьох місяців 31% опитаних українців вперше стикнувся з орендою, а майже 23% респондентів змінили житло. В опитуванні OLX Нерухомість кожен третій зауважив, що найчастіша причина зміни квартири — переїзд в інше місто.

Чверть переїхали в кращу квартиру в межах свого населеного пункту. 19% змінили житло через незадовільні умови оренди, а 15% орендарів виїхали на прохання власника.

Лише 3% опитаних українців перестали орендувати житло з початком повномасштабної війни. Зараз майже 64% опитаних винаймають квартиру.

Щодо поступок з боку орендодавців, то у 30% випадків власники знижували вартість оренди. Найчастіше знижка складала 11−20%.

13,5% тих, хто змінив житло, сказали, що розійшлися з господарем попередньої квартири «на негативній ноті». 

Водночас 67% опитаних українців позитивно оцінюють свій останній досвід оренди. Найчастіше хороші відгуки давали через:

  • комфортні умови проживання (63%);
  • лояльні умови оплати (43%);
  • гнучкість і людяність орендодавця (41%).

Серед тих, хто мав поганий досвід, вказували на:

  • необґрунтовано високу ціну (75%);
  • погані умови проживання (46%);
  • неготовність орендодавця йти назустріч: робити знижку, підселити родичів тощо (37%).

Майже 40% опитаних українців вдалося знайти помешкання на онлайн-платформах з пошуку житла. Ще 28% опитаних допоміг орендувати квартиру рієлтор, а 21,5% орендарів знайшли нинішню оселю через знайомих.

У серпні найактивніше шукали житло в оренду у Київській (близько 130 тисяч пошуків), Львівській (95 тисяч) і Дніпропетровській (63 тисяч) областях.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button