Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Dea Piratedea / Unsplash

Українці, які знайшли тимчасовий прихисток у Німеччині, повідомляють Euronews про почастішання нападів і зростання рівня агресії. Так, днями у Ляйпцигу невстановлені люди намагалися підпалити дитячий садок, в якому перебувають переважно українські діти.

20-річна Валерія хоче повернутися з Берліна додому: «Тут багато росіян і вони дуже агресивні. Казали мені, що вб’ють мене та мій народ».

Анастасія Лаврова була в Берліні кілька днів у травні й у метро на неї напав чоловік: він трусив кулаками, дивився з ненавистю і промовив: «Сука». Анастасія спершу не розуміла, що сталося, аж поки не згадала про синьо-жовту стрічку та значок у себе на сумці.

Журналіст Джеймс Джексон свідчить, що атака в метро за синьо-жовту стрічку — поширене явище. Він сам розмовляв принаймні з трьома українцями, з якими це сталося. За його словами, майже всі молоді українки, з якими він спілкувався, бояться розмовляти українською на вулиці.

Є й абсурдні випадки: родину з Ірпеня, яка переїхала у Дрезден, місцеві проросійські ультраправі назвали нацистами. Один український активіст протестував проти показу російського пропагандистського фільму в Ляйпцигу й отримав удар в обличчя від німецького лівого.

Також, за словами журналіста, українці часто скаржаться на нечутливість німців: чиновники розмовляють з ними російською, можуть порадити з’їздити до України за якимось документом. Надто дратують спроби зрівняти українців із росіянами: «Ви брати, ви однаково страждаєте».

25-річна студентка Марія, яка живе у Франкфурті-на-Одері, розповіла, що хтось почав малювати Z на стінах гуртожитку, й цих знаків все більшало. Під час кульмінації облоги Маріуполя додався ще й напис «Убити всіх азовців». Марія стала боятися виходити сама на вулицю в темну пору доби. «Коли я вперше побачила ці Z, у мене сталася панічна атака, як на початку війни», — каже вона.

Знак на стіні гуртожитку. Фото: twitter.com/derJamesJackson

Об’єднання молодих українців у Німеччині Віче/Vitsche зазначає, що агресія до українців тут траплялася завжди, але інциденти почастішали після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До активістів дзвонили у двері посеред ночі чоловіки у масках. До одного вломилися в оселю та розпорошили білий порошок у ванній.

У Німеччині також проходить чимало проросійських демонстрацій, під час яких відбуваються сутички з українцями.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button