Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Сергій Криниця, 2013 рік

Команда реставраторів збирає гроші на ремонт палацу Шувалових в місті Тальне на Черкащині. Садиба XIX століття брала участь у програмі «Велика реставрація», але через війну фінансування робіт припинилося.

Минулого року фахівці провели дослідження палацу Шувалових в рамках програми «Велика реставрація». Після початку повномасштабної війни стало зрозуміло, що фінансувати роботи не будуть.

Стан палацу всередині. Фото: Сергій Криниця, 2013 рік

Тоді команда вирішила продовжувати реставрацію замку власними силами. Заощаджені кошти від минулорічних робіт дозволили провести комплексний процес науково-технологічних досліджень інтер’єрів палацу та хіміко-технологічного аналізу понад 300 зразків матеріалів оздоблення інтер’єрів.

Стан палацу всередині. Фото: Сергій Криниця, 2013 рік

Як розповів реставратор Анатолій Ізотов, вони вже провели розчистку 46 каналів системи пічного та повітряного опалення, що дозволило палацу почати «дихати».

Ремонт в 2006 році за проєктом «Золота підкова». Фото: ua.elenapuzatko.com

Також вони розчистили ділянки збереженого оздоблення стін, поверхні історичної напільної плитки, відновили більшу частину планувальної структури палацу, зміненої за радянських часів. Команда купила різні матеріали, інструменти та мінімальне обладнання.

Реставратори планують відновити історичне перекриття у чотирьох приміщеннях. Це дасть змогу відбудувати зруйновані цегляні стіни та прибрати цегляні перегородки, які негативно впливають на стан існуючого перекриття з оригінальними мармуровими покриттям та сходами.

Стан палацу всередині. Фото: Сергій Криниця, 2013 рік

З цією метою вони замовили дубові балки таких саме розмірів, які були за Шувалових, але наразі шукають кошти, щоб їх оплатити. Загальна вартість дубових балок та їх доставка з Полтавщини складає 64 тисяч гривень.

Фото: Анатолій Ізотов

Реквізити для допомоги: 5168 7456 0696 3244 (Ізотов Анатолій)

Призначення платежу: на дубові балки для палацу.

Стан палацу всередині. Фото: ua.elenapuzatko.com, 2020

Мисливський палац графа Шувалова — замок, збудований в стилі французького ренесансу для нащадків російської аристократії в 1893-1903 роках. Побудована садиба за проєктом датського архітектора Андреса Клеменсена.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button