Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Жваво обговорювані зміни законодавства про військовий облік жінок передбачають, що цей облік буде тільки добровільним, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Йдеться про добровільну постановку на військовий облік. Нагадаю, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою», — наголошує вона.

Маляр назвала фейком інформацію про те, що з першого жовтня жінки 14 спеціальностей мусять обов’язково ставати на військовий облік. За її словами, Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до відповідного закону щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Крім того, пропозиції передбачають скорочення переліку до трьох спеціальностей.

«На сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій», — наголосила вона.

Водночас депутатка Мар’яна Безугла стверджує, що пропозиції у вигляді законопроєкту від Міноборони не надходило. При цьому існує наказ міністерства про взяття жінок на військовий облік і рішення Кабміну про заборону виїзду за кордон військовозобов’язаних. На її думку, якщо Міноборони не відтермінує свій же наказ, про добровільність не йтиметься.

Маляр наполягає, що Міноборони не вносить зміни в закон. Якщо наказ відтермінувати, то підхід — обов’язкова постановка на облік — залишиться. Міністерство і Генштаб, зі її словами, намагається змінити сам підхід.

Якщо ж просто залишити у законі три спеціальності, які будуть обов’язковими, мотивовані жінки інших спеціальностей будуть позбавлені права добровільно ставати на облік, вважає заступниця міністра.

«У нас таких, які добровільно стали на облік, зараз близько тисячі. І в них не можна забирати це право, як і в тих, хто у майбутньому буде мотивований стати добровільно на облік за іншими військово-обліковими спеціальностями», — запевняє вона.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button