Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

КМДА подасть заявку на участь у відкритому конкурсі на виведення з ринку неплатоспроможного банку «Січ». На його основі київські чиновники планують створити муніципальний банк.

За словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, муніципальний банк буде «універсальним фінансовим інструментом міста». Банк має допомогти у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, іноземними інвесторами, полегшити фінансування робіт з відновлення інфраструктури міста й економіки загалом.

Поворозник зазначив, що утримання цього банку коштуватиме на рік менше, ніж зараз витрачається на комісії за обслуговування в інших банках.

Раніше Київська міська рада мала частку 25% у банку «Хрещатик». Банк був одним з учасників соціального проєкту «Картка киянина», також в ньому розміщувалися рахунки та здійснювалися платежі більшості столичних комунальних підприємств.

НБУ визнав банк «Хрещатик» неплатоспроможним у квітні 2016 року. За даними Фонду гарантування вкладів, за кілька місяців до визнання банку неплатоспроможним, з нього вивели 2,3 млрд гривень, більшість із яких перевели на рахунки пов’язаних із банком осіб.

Крім того, видання ЕП писало, що напередодні введення тимчасової адміністрації рахунки десятків комунальних підприємств у банку, в тому числі Київського метрополітену, спорожніли. Тоді два десятки КП в один день вирішили надати поворотну фінансову допомогу комунальній компанії з управління активами — «Житло-Інвест». Та в свою чергу купила у компаній приватного акціонера банку Андрія Іванова, якого пов’язують з Василем Хмельницьким, 160 квартир у ЖК «Паркове містечко» за 370 млн гривень.

Банк «Січ» заснували у 2011 році. Його акціонери: Олег Баланда (55,6% акцій) Валерій Роздорожний (31%), Андрій Мельник і Олег Губанов. Водночас у НБУ вважають, що реально банком управляє Денис Горбуненко, якого пов’язують із бізнесменом Дмитром Фірташем.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button