Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
ЖК на вулиці Мечникова. Фото: facebook.com/irpinmechnikova82

Проєкт міських досліджень ЛУН Місто запустив соціальну ініціативу Будинки війни, щоб привернути увагу до історій новобудов Бучі, Гостомеля та Ірпеня, 74% з яких пошкоджено через вторгнення Росії.

У такий спосіб прагнуть допомогти їхнім мешканцям зібрати донати на відбудову. Цю проблему необхідно вирішити до настання холодів.

Дім розстріляли з гелікоптера

У березні російські солдати виламували двері квартирі в усіх будинках комплексу «Покровський» у Гостомелі — та селилися там. У цей час мешканці квартир були змушені жити у підвалі. Росіяни викликали гелікоптер і той спалив будинок. Кілька квартир і дах повністю вигоріли.

Це найбільш понівечений будинок Гостомеля, однак його можна відновити.

«Наш будинок на сьогодні підлягає відновленню й потребує капітального ремонту. Інакше через певний час його вже буде неможливо відновити», — констатує Олександр Ротманов, який керує об’єднанням співвласників квартир.

ЖК «Покровський» у Гостомелі. Фото: Елена Коняхина

«Вигоріло все»

24 лютого о 5:11 житель ЖК MunHausen в Ірпені Анатолій Лютко прокинувся, бо над будинком пролетіло дві крилаті ракети. Після повернення з евакуації він побачив, що в оселі немає даху. Будинок, ОСББ якого він очолює, розстрілювали з мінометів, танків і стрілецької зброї. Вигоріло все — від каналізаційних труб до проводки.

За словами Анатолія, фото й навіть детальні відео не передають того враження, яке справили руйнування під час огляду. Зараз найнагальніша проблема — дах.

«Якщо до зими ми не зробимо дах, то ті 130 сімей, які жили до війни в нашому будинку, доведеться розселити», — пояснює Анатолій.

ЖК MunHausen в Ірпені. Фото: facebook.com/MunHausenReconstruction

Кошториси

Кожен із пошкоджених будинків має свій кошторис. Частину грошей мешканці вже зібрали власними силами: відремонтували вікна, двері. Але великі суми є непід’ємними для однієї спільноти.

Так, ЖК на вулиці Мечникова в Ірпені потребує 1,3 мільйона гривень, щоб відбудувати наш дах, стіни та вентиляційні канали. Це ті роботи, які дозволять мешканцям пережити зиму.

Наприкінці березня, за свідченнями очевидців, росіяни розстріляли будинок з ручного протитанкового гранатомета.

«23 березня о 17:30 троє російських солдатів вийшли на перехрестя Мечникова і Лермонтова, викинули РПГ і встрелили у п’ятий поверх. П’ятий поверх і дах вигоріли повністю, металочерепиця, дерев’яні перекриття. Частково вогонь перекинувся на балкони», — розповідає голова ОСББ Олександр Лозюк.

Місце прильоту гармати. Фото: facebook.com/irpinmechnikova82

«Якщо ми в цьому стані ввійдемо в зиму, і прийде весна — будинку будуть гайки», — додає він.

Пів метра попелу

Складніша ситуація з ірпінським ЖК на Високій. Пожежа, що виникла через інтенсивні обстріли, тривала два дні. Дах завалився всередину. Попіл від згорілих речей сягав до пів метра у висоту. Попри значні руйнування експертиза віднесла будинок до другої категорії пошкоджень — це означає, що він підлягає відновленню.

Однак навіть кілька днів непогоди можуть значно пришвидшити процес занепаду, й будинок перейде в третю категорію, тобто не підлягатиме відновленню. Зараз збирають кошти на герметизацію, а повне відновлення коштуватиме 28 мільйонів гривень.

На сайті «Будинки війни» зараз розміщено історії шести будинків. Під кожною історією є реквізити — за ними можна перерахувати будь-яку зручну суму. Також на сайті проєкту можна переглянути створену ЛУН Місто карту пошкоджень Київщини.

Читайте також: Мешканка Ірпеня влаштувала виставку у власній зруйнованій квартирі


Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button