Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Дім Керета. Фото: Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

Мікроквартири та крихітні будинки неуникно з’являються на тлі житлової кризи, підвищення щільності забудови, а також трендів, таких як кочівництво чи бажання скоротити споживання. У різних країнах є різні норми мінімальної житлової площі, на якій може мешкати людина, й серед архітекторів досі точаться суперечки, де проходить ця межа — адже в багатьох випадках брак простору можна збалансувати вдалим плануванням.

Видання ArchDaily підібрало приклади проєктів крихітного житла — до 15 квадратних метрів. Більшість із них призначені для відпочинку чи тимчасового проживання, але є й розраховані на тривале мешкання в місті.

Будинок-паразит, 12 м2

Проєкт Casa parásito — надбудови на даху в Кіто, Еквадор, розробила студія El Sindicato Arquitectura для молодої пари. У крихітний будиночок вмістилися санвузол, робоче місце, кухня, ліжко, місце для зберігання речей.

Фото: Andrés Villota

Студентський модуль, 10 м2

Шведські архітектори Tengbom спроєктували студентський модуль, який спершу виставлявся на території музею міста Вірсерум, а згодом мав бути реалізований як дешевий і екологічний варіант житла для студентів Лундського університету.

Фото: Bertil Hertzberg

Lucky Drops

Японське бюро Atelier Tekuto створило ультравузький будиночок, ширина якого звужується з 3,2 метра до лише 70 сантиметрів. Перший рівень заглиблено в землю.

Фото: Makoto Yoshida

Дім Керета

Ще один радикальний експеримент — проєкт польського архітектора Якуба Щесного, який вважається найвужчим будинком у світі. Його ширина становить лише 122 сантиметри. Конструкцію втулили між двома будинками у Варшаві. Вона стала тимчасовим житлом для мандрівних письменників, першим з яких став ізраїльтянин Етгар Керет.

The Clara, 15 м2

Компанія Getaway створила модель хижі, яку встановлено в Нью-Гемпширі, США.

Elsewhere Cabin A, 15 м2

Архітектор Шон О’Ніл спроєктував компактне житло, в якому можна провести вихідні у Джорджтауні, США.

Фото: Sean O’Neill

Етнохижа, 14 м2

Архітектори Utopium прагнули створити якнайменше можливе житло, розраховане на двох і, можливо, ще на собаку. Будиночок розташовано обабіч лісу в Литві.

Фото: Leonas Garbacauskas

Дім вікінгів, 12 м2

Будинок розташовано у Ферманвілі на західному узбережжі Франції. Тут у ІХ столітті висаджувалися вікінги. Студія FREAKS Architecture використала рибацьку хижу, збудовану у 1950-х. Через суворі законодавчі обмеження оригінальний об’єм не можна було змінювати. Поза тим, у будинку вмістився обідній стіл на вісім персон.

Фото: Jules Couartou

Дача в Болгарії, 9 м2

Болгарська архітекторка Христина Христова спроєктувала дачу для молодої пари. Власники хотіли відпочивати подалі від галасливих курортів і водночас не мали достатньо грошей на будівництво будинку. Тож зупинилися на ідеї будинку на колесах — відповідно, його площа мала бути достатньо малою для пересування дорогами.

Фото: Deyan Tomov

Прихисток для душі, 8 м2

Німецька фірма allergutendinge розробила проєкт Seelenkiste — прихисток для усамітнення на природі.

Фото: allergutendinge

Діоген, 7,5 м2

Компанія Vitra спільно з архітекторами Renzo Piano спроєктувала прототип будинку, надихаючись досвідом Діогена, який, як відомо, жив у діжці. На відміну від житла філософа, тут є туалет, душ і кухня.

Фото: Julien Lanoo

Kudhva, 5 м2

Будиночок, спроєктований британськими архітекторами New British Design, призначений для оренди — для тих, хто бажає відпочити на природі Корнуолла. Кудва у корнській мові означає лігво, прихисток.

Фото: George Fielding, Roy Riley

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button