Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook/dovzhenko.centre

Петиція про скасування реорганізації Довженко-центру на сайті Кабінету Міністрів набрала необхідних 25 тисяч підписів. У петиції назвали ініціативу Держкіно ліквідацією національного кіноархіву, який з 1994 року займається збереженням українських кінострічок.

В архіві вимагають визнати Довженко-центр державним фондом фільмів, що убезпечить цілісність і неподільність колекції, надати йому статус «національного», а також розглянути зміну організаційно-правової форми ー із державного підприємства на державне некомерційне підприємство.

17 серпня стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-центру на три різні інституції. Його працівники припускають, що це може бути пов’язано з забудовою ділянки — п’ять років тому компанія A Development почала будувати поряд із центром три башти житлового комплексу. Будинки об’єднуватиме стилобат, в якому розташують торговельний центр. Водночас, за словами ексдиректора архіву Івана Козленка, при якому почалося будівництво ТРЦ, будівля Довженко-центру після реконструкції збереже автентичний вигляд.

На захист Довженко-центру стала Асоціація європейських кіноархівів і сінематек. Там наголосили, що інституція є «безцінним джерелом поширення української культури та перспективи протягом останніх шести місяців, а його команда сформувала важливу частину інформаційної мережі, яка познайомила з українським мистецтвом багато нових глядачів у всьому світі у цей вирішальний час».

Рішення про реорганізацію також не підтримав комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради через те, що Довженко-центр одночасно має державну та комерційну складову. У Міністерстві культури звернули увагу на необхідність збереження музейної колекції архіву.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button