Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: lrt.lt

У Литві житлові комплекси радянської доби складають значну частину житлового фонду. Завдяки поєднанню державних грантів і приватного фінансування країна здійснила енергоефективну модернізацію будівель на мільярд євро, пише The Guardian.

Модернізація, включаючи нові вікна та теплоізоляцію, сонячні та геотермальні системи опалення та всепогодні засклені балкони, знизила витрати на опалення будівель на 80%. Особливо це актуально зараз, коли витрати на електроенергію різко зросли після вторгнення Росії в Україну. Литовське місто Маріямполе, в якому проживає 34 тисячі мешканців, називають «столицею реконструкції» Литви. Жителі та власники понад 10% багатоквартирних будинків інвестували в модернізацію.

Сьогодні модернізація будівель є пріоритетним завданням по всій країні. Старі радянські будинки та інші багатоквартирні будинки, більшість з яких побудовані до 1993 року, становлять 66% житлового фонду Литви. Споживання електроенергії домогосподарствами в країні значно перевищує середні показники по Європі.

Модернізований будинок. Фото: BETA

Водночас в країні зіткнулися з супротивом власників, які не бачили вигоди від інвестування в модернізацію. Багато багатоквартирних будинків у Литві належать товариству власників житла. Тож уряд встановив стандарт, згідно з яким модернізація може відбуватися за схвалення більшості власників будівлі.

Починаючи з 2007 року, поштовх до реконструкції будинків проходив у два етапи в рамках програми, відомої як «Спільна європейська підтримка усталених інвестицій у містах». На першому етапі було виділено 173 мільйони євро з Європейських фондів для підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків і студентського житла. На другому етапі до 2020 року ця програма була розширена до 250 мільйонів євро грантів.

До кінця цього періоду понад 1000 будівель отримали позики на реконструкцію. Близько 50 тисяч домогосподарств змогли отримати вигоду із середньою економією в 65%.

Відповідно до моделі Литви, для власників будівель гранти надають технічну допомогу, субсидії на відсоткову ставку та капітальні знижки для компенсації позики. Сприяння фінансуванню цих проєктів у Литві призвело до створення близько семи тисяч нових робочих місць, багато з яких – у зеленому будівництві чи сферах послуг.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button