Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Darafsh

Протести, спровоковані загибеллю молодої жінки, охопили щонайменше 15 міст Ірану. Люди атакують поліцію, жінки палять хіджаби. Місцеві медіа пишуть про сімох загиблих у зіткненнях, повідомляє The Guardian.

Фото: twitter.com/Shayan86

Уряд почав глушити інтернет в окремі години, сподіваючись таким чином перешкодити протестам. Поліція використовує сльозогінний газ і водомети, але як видно з роликів у соцмережах, розгніваний натовп ані ці засоби, ані масові арешти, не надто стримують. Люди закидують автівки силовиків камінням.

Чинний режим встановився в Ірані 1979 року. До Ісламської революції це була світська країна, очолювана прозахідним монархом. У ці дні іранці публікують у соцмережах старі світлини своїх батьків, щоб нагадати, що сорок років тому жінки не носили хіджаб і насолоджувалися життям.

Весілля в Тегерані, 1977 рік. Фото: twitter.com/NazaninBoniadi

16 вересня у реанімації Тегерана померла 22-річна Махса Аміні. За два дні до того її арештували співробітники поліції моралі — за те, що з-під її хіджаба виднілося волосся. Кілька годин Махсу протримали у відділку, звідки вивезли на «швидкій» у стані коми.

Махса Аміні

Смерть молодої жінки спонукала тисячі людей вийти на вулиці, вимагаючи політичних свобод. Жінки скидають хустки та палять їх на вогнищах, радісно танцюючи.

На цьому відео видно, як горить білборд з портретом 83-річного аятоли Алі Хаменеї, який лишається лідером країни вже сорок років.

Іранки без хіджабів на вулицях Тегерана. twitter.com/GEsfandiari
Один із протестувальників. У твіттері пишуть, що він прикривав спиною інших

А як проходять протести в Росії?

Протести в Ірані порівнюють із демонстраціями в Росії — 21 вересня росіяни вийшли на вулиці, протестуючи проти мобілізації на війну з Україною. Неофіційні медіа повідомляють, що було затримано понад 1400 учасників акцій у 38 містах. Наймасовіші протести відбулися у Москві та Санкт-Петербурзі.

Росіяни виходили переважно без плакатів і прапорів, щоб зменшити ризики бути затриманими. Вигукували гасла «Ні війні», «Ні мобілізації». Подекуди натовп намагався ставати у «зчіпку», тримаючись під руки, але поліція ефективно висмикувала учасників. На відео, які потрапили в мережу, не помітно, аби хтось чинив відчутний опір силовикам.

«На одному відеоролику з місця подій видно, як люди відбивають у поліцейських товариша. Це рідкість для Росії, де за супротив поліції можна легко отримати кримінальну справу. Активістів після вуличних акцій саджали за кілька років за те, що потягнули поліцейського за руку чи кинули в нього паперовий стаканчик», — пише російська служба Бі-бі-сі.

Останніми роками росіяни вигадали такий формат проведення протестів, як «прогулянки центром»: люди просто гуляють у певній локації, потім роззосереджуються і переходять в інше місце. Також пробують боротися з путінським режимом за допомогою петицій: звернення проти мобілізації на Change.org швидко зібрало 200 тисяч підписів. В Іжевську вуличний музикант висловив протест, зігравши «Все идет по плану» гурту Гражданская оборона.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button