У Лісабоні відкрився ресторан, де їжу готують на променях сонця
У сонячні дні на кухні можна готувати барбекю. Якщо погода гірша, готують переважно салати.
У сонячні дні на кухні можна готувати барбекю. Якщо погода гірша, готують переважно салати.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
Фінський гастроекспериментатор Антто Меласніемі перезапустив свій Solar Kitchen Restaurant у португальському Лісабоні, повідомляє designboom.
Концепція полягає в тому, аби готувати страви виключно на енергії сонця. Для цього кухарі використовують параболічні сонячні печі, або геліоконцентратори — увігнуті дзеркальні поверхні, що концентрують промені світла.
Проєкт уперше запустили у 2011 році в Гельсінкі. Ресторан мандрував як поп-ап заклад Фінляндією, Швецією, Японією, Аляскою, Ізраїлем. Десять років по тому, на тлі нової енергетичної кризи, Меласніемі вирішив перезапустити Solar Kitchen Restaurant у Португалії — нагодою стала його участь у Конгресі кухарів у Лісабоні.
«Приготування їжі на сонці істотно відрізняється від традиційної кулінарії. Процес відбувається на вулиці, — слід бути в сонячнях окулярах, — дуже залежить від погоди та вимагає гнучкості не лише від кухаря, але й від відвідувачів. Крім того, концентрація жару за допомогою параболи обробляє їжу інакше, ніж традиційні джерела тепла, роблячи текстуру й смак кращими», — зазначає Марті Гіше, каталонський дизайнер, який допоміг створити проєкт у Лісабоні.
У сонячні дні на кухні можна готувати барбекю. Якщо погода гірша, то готують переважно салати й ті страви, для ких достатньо невеликої температури. Коли дощить, гостям запропонують перенести бронювання.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті