У Лісабоні відкрився ресторан, де їжу готують на променях сонця
У сонячні дні на кухні можна готувати барбекю. Якщо погода гірша, готують переважно салати.
У сонячні дні на кухні можна готувати барбекю. Якщо погода гірша, готують переважно салати.
Фінський гастроекспериментатор Антто Меласніемі перезапустив свій Solar Kitchen Restaurant у португальському Лісабоні, повідомляє designboom.
Концепція полягає в тому, аби готувати страви виключно на енергії сонця. Для цього кухарі використовують параболічні сонячні печі, або геліоконцентратори — увігнуті дзеркальні поверхні, що концентрують промені світла.
Проєкт уперше запустили у 2011 році в Гельсінкі. Ресторан мандрував як поп-ап заклад Фінляндією, Швецією, Японією, Аляскою, Ізраїлем. Десять років по тому, на тлі нової енергетичної кризи, Меласніемі вирішив перезапустити Solar Kitchen Restaurant у Португалії — нагодою стала його участь у Конгресі кухарів у Лісабоні.
«Приготування їжі на сонці істотно відрізняється від традиційної кулінарії. Процес відбувається на вулиці, — слід бути в сонячнях окулярах, — дуже залежить від погоди та вимагає гнучкості не лише від кухаря, але й від відвідувачів. Крім того, концентрація жару за допомогою параболи обробляє їжу інакше, ніж традиційні джерела тепла, роблячи текстуру й смак кращими», — зазначає Марті Гіше, каталонський дизайнер, який допоміг створити проєкт у Лісабоні.
У сонячні дні на кухні можна готувати барбекю. Якщо погода гірша, то готують переважно салати й ті страви, для ких достатньо невеликої температури. Коли дощить, гостям запропонують перенести бронювання.
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті