Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Повномасштабна російсько-українська війна об’єднала українців як ніщо до цього. Наша сила в єдності — Україна доводить це кожного дня. «Один за всіх» у нас працює навіть якщо «один» — це банк, який відкрив прихисток замість нового офісу, влаштовує виставки дитячих малюнків про сміливість та виділяє мільйони гривень на підсилення родин, які вимушено залишили свою домівку. Розповідаємо про те, як Кредобанк допомагає українцям під час війни.

 

* Клікніть на малюнок аби переглянути NFT-колекцію «Сміливість бути поруч» й придбати цифрові копії

Про Кредо-прихисток у приміщенні банку

З 24 лютого офіс Кредобанку у Львові перетворився на тимчасовий прихисток для родин працівників, які тікали від активних бойових дій. Далі їх, за сприяння материнської установи банку PKO Bank Polski, чекали у Польщі — там і досі орендують готель, де мешкають працівники зі своїми родинами, які втратили житло.

«Спочатку нашим завданням у Львові було прийняти на короткий термін людей та потурбуватися про них. Дехто діставався сюди тиждень, тікали просто з підвалів і приїздили без речей. Спочатку ми облаштували офіс на 50 місць, проте вже за шість днів довелося розширятися й облаштовувати 100. Працівники приносили каремати, подушки, ковдри, щоб ми могли прийняти людей, адже ці товари водночас зникли з усіх магазинів через надвисокий попит. Також наші працівники погоджувались приймати людей у власних квартирах, які були вільними, або навіть у себе», — згадує Ольга Брень, менеджерка проєкту «Сміливість бути поруч» від Кредобанку.

Проте, крім працівників банку, до прихистку у львівському офісі постійно направляли й інших людей, яких Кредобанк просто не мав можливості прийняти. Тоді було вирішено до кінця літа віддати під прихисток орендоване приміщення біля вокзалу, в якому банк до цього збирався робити ремонт і відкривати новий офіс. Лише за два тижні спільними зусиллями пусті кімнати перетворили на затишний та комфортний прихисток для всіх, кому це необхідно. 

«Побачивши нове приміщення з геть білими стінами, нам з колегами одразу закортіло розмалювати принаймні одну з них — аби облаштувати дитячу зону», — ділиться Ольга Брень. Ініціативу підтримала Анна Білоус, художниця й засновниця Благодійного фонду Миколи Петренка, яка залучила інших художників та своїх студентів. Лише за два дні на заклик прийшли 50 волонтерів, які розмалювали геть усе приміщення. 

Наступним кроком Кредобанк та Фундація Кредо закупили ліжка, облаштували кухню, полагодили сантехніку та зробили гардероб. Простір запрацював першого квітня. Усіх мешканців тричі на день годували і приймали тут аж до 15 серпня. У прихистку волонтери дбали не лише про комфорт, але й про дозвілля, тому організовували майстер-класи та концерти. Наприкінці літа прихисток за планом закрили — приміщення тепер перетворять на офіс банку, проте малюнки на стінах вирішили залишити. Усі ліжка, засоби гігієни та інші речі передадуть благодійним організаціям, які продовжують допомагати внутрішньо переміщеним особам.

За весь час у прихистку Кредобанку вдалося поселити майже 800 осіб, яким допомагали 18 волонтерів-працівників банку. Останні працювали по змінах щодня. Наймолодшій дитині, яка проживала у Кредо-прихистку, було лише 15 днів, а найстаршій людині — 90 років. Також за цей час у прихистку мешкало чимало домашніх тварин, яких відповідальні господарі врятували від війни.

Про «Сміливість бути поруч»

Ольга Брень розповідає, що зазвичай наприкінці травня-початку червня банк відзначає KredoFamilyDay — сімейний корпоратив, на якому щороку збирають кошти на допомогу дітям (на лікування або підсилення сиротинців).

 

* Клікніть на малюнок аби переглянути NFT-колекцію «Сміливість бути поруч» й придбати цифрові копії

«Цього року було не до святкування, але ми все одно хотіли відзначити цей день. Це наша важлива традиція — ми водночас святкуємо День захисту дітей, День банківського працівника і день народження Кредобанку. Тому ми зробили оголошення і попросили працівників заохотити своїх дітей намалювати щось під гаслом “Сміливість бути поруч”. Адже саме цією назвою ми об’єднали усі благодійні ініціативи банку — потрібно мати сміливість, аби залишатися поруч із тим, хто потребує допомоги», — розповідає Ольга.

Малювали усі: діти працівників, які перебувають у Польщі, діти тих, хто залишився в Україні й ті, хто на той час мешкав у прихистку від банку. Всього назбирали 90 малюнків. Діти були дуже натхненні й просили передавати їхні роботи військовим, щоб засвідчити свою підтримку. «Тож ми підхопили це бажання допомагати й вирішили перетворити ці малюнки на постери й продавати їх, направляючи кошти на допомогу дітям, які цього потребують», — коментує Ольга Брень.

Було обрано 69 робіт, які перетворили на постери, після чого організували першу виставку у Львівському оперному театрі на початку липня. Після цього була виставка в арт-центрі «Дзиґа» у Львові, а в серпні постери повезли до Варшави — їх виставили там в Українському домі. Також усі роботи можна переглянути онлайн. Наразі продано понад 200 постерів.

Крім того, малюнки прикрашали усі відділення Кредобанку.

На кошти з реалізації дитячих робіт, до яких один мільйон гривень додав банк і ще один — БО «Фундація Кредо», закупили якісні рюкзаки, наповнені канцелярським приладдям, аби родини, які зіштовхнулись з фінансовими труднощами через війну, могли безперешкодно відправити дітей до школи. (ЮНІСЕФ звітував про 3 млн дітей в Україні та понад 2,2 млн за кордоном, які зараз потребують гуманітарної допомоги).

Всього закупили 1 000 рюкзаків та роздали їх дітям з тимчасово переміщених родин, які вперше пішли до школи на заході України. 

«До кінця вересня тривав продаж постерів. Вартість одного — 300 гривень. У нас багато персональних звернень від родин з дітьми, які рятувались від бойових дій і залишились геть ні з чим, тож кошти з реалізації постерів підуть на гуманітарну допомогу цим родинам», — додає Ольга.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button