Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізації та фото з сайту Вінницької міськради

У Вінниці створять єдиний меморіальний комплекс на півночі міста, перенісши плити з Меморіалу Слави на центральній Європейській площі. Проєкт презентували п’ятого жовтня, повідомляє міськрада.

Меморіал Слави у центрі

Історично на Європейській площі Вінниці було розташовано невеликий парк. Перші поховання більшовиків почали з’являтися після 1920 року. Згодом почали перепоховувати останки учасників Другої світової війни. При цьому з’являлися й індивідуальні перепоховання організаторів репресій тощо.

«Тут поховані з почестями й ті, хто забирав хліб у подільських селян, це ми можемо стверджувати, опираючись на архівні документи», — цитує 20minut.ua директора «Музею Вінниці» Олександра Федоришена.

Зараз на території Меморіалу Слави розміщено понад 16 об’єктів, які з’явилися у різний час із 1920 до 2015 року. Цьогоріч у травні тут демонтували центральний пам’ятник з чотириметровими фігурами будьонівця, червоногвардійця та червоноармійця.

Головний архітектор міста Євген Совінський стверджує, що вже багато років цей об’єкт не розвивається як громадський простір, який міг би бути повноцінним парком, а не цвинтарем. 

Крім того, міськрада прагне здійснити деколонізацію пам’яті: позбутися радянського наративу та одночасно вшанувати пам’ять загиблих воїнів Другої світової війни.

«Передусім ми говоримо про розмежування сенсів і смислів, які вкладалися протягом тривалого часу в цю територію. Кількість нашарувань, які зосередились тут, уже досягла критичної маси», — зазначає Совінський.

Меморіал Визволення на околиці

Тому вирішили створити єдиний меморіал, оновивши зони пам’яті Меморіалу Визволення на вулиці Київській.

Google Maps

Первинно це кладовище солдатів і офіцерів-червоноармійців, створене навесні 1944 рок. Саме тут була похована більшість військових, які загинули у боях з німецькою армією. На сьогодні тут спочиває понад 4,1 тисячі осіб. 

«Ця зона пам’яті формувалася теж певними етапами. У 1956 році на братських могилах встановили чотири типові надгробки з зазначенням кількості спочилих. У 1972 році тут сформовано меморіальний комплекс авторства скульптора Левицького. До нього входить пілон із зображенням стилізованого меча та гранітна стела з барельєфом скорботної матері. У 80-х до Меморіалу додали плиту із назвами підрозділів, які брали участь у вигнанні нацистів», — розповідає Федоришен.

Новий об’єднаний Меморіал Визволення

Згідно з проєктом, з центрального Меморіалу Слави перенесуть понад 380 металевих плит із викарбуваними на них іменами загиблих у Другій світовій — до Меморіалу Визволення. Їх встановлять на нові гранітні постаменти — 48 «стовпів пам’яті», кожен заввишки 2,5 метра, розмістять півколом у вигляді алеї. 

Благоустрій території передбачає, зокрема, капітальне оновлення вже існуючих елементів, влаштування пішохідних доріжок з екологічної плитки, бордюрів, декоративного та спеціального освітлення, створення зелених зон.

На оновлення Меморіалу Визволення буде витрачено 10 мільйонів гривень. Капремонт виконуватиме підрядна компанія «Агропродсоюз».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button