Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
NASAMS. Фото: Kongsberg

В Україну прибувають нові системи протиповітряної оборони, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

«Починається нова ера протиповітряної оборони. Iris-T з Німеччини вже тут. Американські NASAMS у дорозі. І нам потрібно більше», — заявив він.

11 жовтня прибула перша з чотирьох німецьких систем Iris-T SLM, повідомляє Spiegel. За даними видання, це модель, якої поки немає у самої німецької армії, й Україна стане першою країною, яка їх використовуватиме.

Iris-T. Фото: Вікіпедія

Дальність ракет Iris-T SLM сягає 40 кілометрів, висота — до 20 кілометрів. Система здатна збирати літаки, дрони, крилаті та балістичні ракети, зокрема з ядерними боєголовками. Така система здатна захищати територію у вісім разів більшу, ніж ЗРК Patriot. Керується двома операторами, потребує лише вісім хвилин для розгортання. 

Ці новітні системи ППО німці обіцяли ще чотири місяці тому, але масована атака на українські міста 10-11 жовтня прискорила процес передання їх Україні.

Щодо NASAMS, то це розроблений норвежцями комплекс, який заряджається американськими ракетами Amraam. У США такі системи використовуються для захисту Білого дому та Пентагону.

США обіцяли передати вісім таких систем, однак наприкінці вересня американський Департамент оборони підтвердив, що Україна досі не отримала жодної. Водночас запевнили, що принаймні дві NASAMS надійдуть протягом найближчих місяців, повідомляє The National.

Зараз українські сили протиповітряної оборони використовують радянські комплекси С-300 та Бук-М1, а також велику кількість різних комплексів малого радіусу дії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button