Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23605 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Lerone Pieters / Unsplash

Більшість жителів країн Заходу виступають проти поступок Росії в обмін на закінчення війни, йдеться у масштабному дослідженні YouGov-Cambridge, повідомляє The Guardian. Опитування настроїв населення 25 найбільших країн світу проводили з 24 серпня до 22 вересня.

Десять із 13 західних і англомовних країн — Франція, Німеччина, Швеція, Данія, Іспанія, Польща, Велика Британія, США, Канада, Австралія — виступають за санкції проти Росії. Зокрема, 62% респондентів у Польщі, 57% шведів, 40-50% британців, французів, американців, німців та іспанців вважають санкції недостатньо жорсткими. 66% опитаних у Данії та 63% у Великій Британії підтримують санкції навіть коштом зростання цін. 

«Що вражає, то це загальний низький рівень підтримки поступок Москві — таких, як припинення санкцій, визнання анексії Криму, незалежності Донецька та Луганська, гарантій неприєднання України до НАТО — якщо Росія погодиться зупинити війну та поступитися новими захопленими територіями», — зазначає директор YouGov Юель Рожерc де Вааль.

Наприклад, у Франції 17% опитаних вважають припустимим визнання Криму російським в обмін на звільнення захоплених після 24 лютого територій. У Німеччині таких 20%, у Швеції 13%, у Польщі 12%, у Британії — 10%.

Підтримка визнання Криму російським в обмін на припинення війни та звільнення територій, захоплених після 24 лютого

Також європейці не надто повірили російській пропаганді. Не більш як кожен п’ятий опитаний у десяти згаданих вище країнах вважає переконливими тези про порятунок етнічних росіян від геноциду та про український нацизм. Трохи більшу довіру — але не більш як у кожного четвертого — викликає наратив про те, що Захід використовує Україну як майданчик для тиску на Москву.

65%-79% європейців вважають, що Росія вторглася в Україну, бо не сприймає її як незалежну країну, і що причиною війни є російський імперіалізм.

Однак міжнародного консенсусу дослідники не побачили. Крім того, високі симпатії до РФ дослідники виявили в Італії, Греції та Угорщині: так, 22%, 23% і 31% опитаних, відповідно, вважають допомогу НАТО Україні надмірною (для порівняння, таку думку мають лише 7% респондентів у Данії, Польщі та Британії).

31% греків, 28% угорців і 23% італійців виступають за визнання Криму російським, навіть якщо Кремль не віддаватиме інші окуповані території. 43% опитаних у Греції вірять, що Києвом керують нацисти, 41% угорців стверджують, що Захід загрожував Росії.

Менш із тим, серед опитаних жителів Греції та Угорщини все одно більше тих, хто звинувачує у війні Росію (37% і 35%), ніж тих, хто вважає відповідальними за агресію Захід.

Підтримка постачання Україні легкого (червоний колір) та важкого (сірий) озброєння

Інші країни, де проводилося дослідження, — Бразилія, Мексика, Туреччина, Єгипет, Саудівська Аравія, Індія, Японія, Індонезія, Таїланд, Кенія, Нігерія та Південна Африка. У цих регіонах підтримка України слабша, однак більшість все одно покладають відповідальність за розв’язання війни на Росію.

З 25 країн лише у Саудівській Аравії, Індії та Індонезії більшість респондентів звинувачують західні країни (24%, 28% і 26%, відповідно), хоча цей відсоток не надто перевищує частку тих, хто звинувачує Кремль (23%, 27% і 15%).

Відпвідальність за розв’язання війни: червоним позначено частку тих, хто покладає її на Росію, синім — на країни Заходу

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button