Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Esaú González / Unsplash

Понад рік користування біткоїном як офіційним платіжним засобом Сальвадору — найменшої держави Центральної Америки — не мало успіху, повідомляє CNBC.

Сальвадор відмовився від власної валюти, колону, в 2001 році й відтоді користується американським доларом. Сьомого вересня 2021 року став першою країною у світі, яка визнала біткоїн офіційним платіжним засобом. Це була ініціатива 41-річного президента Наїба Букеле. 

Багатьом ця ідея відразу не сподобалася: люди вийшли на протести проти запровадження біткоїна. Та загалом популярність президента, котрому вдалося суттєво знизити рівень злочинності, мало похитнулася. Зараз його рейтинги сягають 85% й найімовірніше він піде на другий термін.

Ціни почали час від часу дублювати в біткоїнах, уряд запустив віртуальний гаманець Chivo, який дозволяв проводити транзакції без комісії. У січні Букеле повідомив, що 60% чотиримільйонного населення скористалося мобільним застосунком, і більше жителів мають Chivo, ніж звичайні банківські рахунки.

Однак звіт американського Бюро економічних досліджень свідчить, що з тих, хто встановив собі застосунок, 80% припинили ним користуватися, щойно витратили бонусні 30 доларів. Та й більшість тих, хто продовжує використовувати Chivo, розраховується з його допомогою доларами. При цьому менш як 65% країни покрито мобільним інтернетом.

Біткоїни у Сальвадорі зазвичай приймають великі мережі, такі як McDonald’s, Starbucks, магазини у торговельних центрах, але загалом криптовалюта так і не набула популярності, хіба що в туристів. Одне з опитувань показало, що 76% дрібних і середніх бізнесів не приймають біткоїни, хоча це вимога законодавства. Більш того, чимало великих компаній, які нібито приймають цифрову валюту, на практиці, коли клієнт намагається розрахуватися, заявляють, що система тимчасово вийшла з ладу.

Біткоїн-банкомат. Фото: Вікіпедія

Одна з надій, які покладалися на біткоїн, — заощадження сотень мільйонів доларів на комісіях за грошові перекази. Гроші, які надсилають додому заробітчани, становлять понад 20% ВВП Сальвадора. Для деяких домогосподарств це основне джерело прибутку. Звичайні сервіси стягують від 10% комісії, крім того люди бувають змушені днями чекати на здійснення переказу.

Однак у результаті лише 1,6% цих переказів здійснюють через цифрові гаманці. Дослідження Дойче Банку виявило, що люди воліють міняти біткоїни на долари, а це не так легко зробити. Часто звертаються до неофіційних міняйл, які встановлюють свої комісії. 

Зростання економіки Сальвадора сповільнюється, і є ризик дефолту за зовнішніми борговими зобов’язаннями. Уряд намагався отримати від МВФ позику в 1,3 мільярда доларів, і, ймовірно, дістав відмову якраз на тлі рекомендацій відмовитися від запровадження біткоїна. А ще за рік курс біткоїна до долара впав майже на 70%.

Коливання курсу Bitcoin до долара протягом останніх 12 місяців

Водночас експеримент із криптовалютою стимулював туризм: сектор продемонстрував зростання на 30%. Більш як половина туристів приїздять із США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button