Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Valerie Kaarna / Unsplash

В Україні 15% водіїв приватних автомобілів і служб таксі використовують російські мобільні застосунки для навігації під час поїздки, повідомляє AIN.UA з посиланням на дослідження Асоціації відповідальних перевізників.

Серед найпоширеніших — 2GIS, «Яндекс.Карти і Навігатор», які опосередковано підконтрольні уряду РФ. Зокрема, шоловний офіс 2GIS розташовано у Новосибірську, а 72% акцій компанії належать російському Сбербанку. 

Ці програми збирають персональні дані водіїв у реальному часі й передають інформацію про скупчення автотранспорту на дорогах, перешкоди (зокрема, блокпости) і про вільні маршрути. Деякі збирають інформацію про плани окремих будівель, поверховість, входи та виходи.

У Харкові, Одесі та Дніпрі частка користувачів російських застосунків порівняно з іншими аналогами сягає 42-58%. Це при тому, що робота цих програм в Україні обмежена, вони працюють або з VPN або через мережі провайдерів, які досі не заблокували доступ до російських сайтів. 

Асоціація попередила про ці загрози РНБОУ, МВС, СБУ та в інші державні установи. У Мінцифри відповіли, що вже звернулися до Google та Apple щодо припинення використання водіями 2GIS та «Яндекс.Карти» на всій території України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button