Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23516 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Sincerely Media / Unsplash

Антимонопольний комітет перевіряє, чи є підстави для зростання цін на курячі яйця.

Вартість яєць в Україні стрімко злетіла протягом останнього місяця. Дешевші коштують 65-70 гривень за десяток, ціна великих відбірних перевищує 80 гривень. Це приблизно вдвічі дорожче, ніж наприкінці літа. Держстат офіційно фіксує зростання ціни у вересні на 54% порівняно з червнем.

Фото: Mihail Shnayder / Facebook

Після російського вторгнення подорожчала більшість продуктів, однак різкий стрибок на яйця здивував українців. Деякі фінансові оглядачі, яких цитують медіа, прогнозують, що до кінця року десяток коштуватиме до 96-100 гривень. Пояснюють такими факторами: сезонність, втрата поголів’я через війну та здорожчання виробництва, вартість логістики, вартість кормів.

Інфографіка видання Слово і Діло показує динаміку зростання цін на яйця протягом останніх двох років

Однак в АМКУ не бачать об’єктивних причин для подорожчання яєць. Зазначають, що собівартість складається з витрат на: корми; енергоносії; оплату праці; ветеринарні препарати тощо.

При цьому про втрату поголів’я курей внаслідок війни повідомила лише корпорація «Авангард» (торговельна марка «Квочка»). Це були птахоферми біля Волновахи та Бахмута, на Харківщині, Херсонщині та біля Макарова на Київщині. Інші учасники ринку на таке не скаржилися.

Фото: Главком

Крім того, корми, за даними АМКУ, не лише не подорожчали, а й здешевшали, адже через заблоковані морські порти в Україні спостерігається великий надлишок зерна.

«Підвищення цін на курячі яйця може й не мати об’єктивних підстав, навіть з огляду на усі тяжкі економічні наслідки війни. Адже зростання загального індексу споживчих цін та індексу споживчих цін на продукти харчування не корелюється зі стрімким зростанням вартості яєць», — припускають в АМКУ.

На українському ринку працюють близько десяти виробників яєць, проте левова частка припадає на двох гравців: «Авангард» і «Ясенсвіт». Маркетологиня Вікторія Пасечник зауважує, що ще до війни частка трьох найбільших виробників яєць сягнула майже 50%, а зараз могла зрости ще більше: точних даних немає, оскільки виробники не надають звітність.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button