Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: politkrytyka

Національна спілка архітекторів України (НСАУ), яка виступає проти прийняття законопроєкту про реформування системи містобудівного контролю та нагляду №5655, заявляє про репресії та тиск на професійну спільноту. Містобудівну реформу фахівці називають знищенням галузі архітектури.

Як заявила на пресконференції заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій, цю реформу пишуть дві людини: Олена Шуляк, голова партії «Слуга Народу» та Наталія Козловська, заступниця міністра Мінрегіону. Також до її створення залучили Конфедерацію будівельників України, представників будівельного ринку та Офіс простих рішень. Саме тому, за словами Кирій, реформа представляє інтереси лише великих забудовників та Мінрегіону.

Кирій також розповіла, що Козловська називає архітекторів проплаченими, аргументуючи це тим, що вони одягнені в однакові жилетки на своїх акціях. А Шуляк нібито звинувачує НСАУ в тому, що вони продають сертифікати архітекторам, та погрожує спілці забрати всі надані будівлі та повноваження.

«Негативні висновки по цьому законопроєкту дали НАЗК, громадська організація «Разом проти корупції», головне науково-експертне управління Верховної Ради, також Мінкульт. Тиск чинити на НАЗК було би дивно, тому представники влади вирішили воювати з нами… Йде тиск на Спілку архітекторів – нашу професійну інституцію, це вже переходить всі межі»», – заявила Кирій.

Вона зазначила, що тексту законопроєкту досі немає в публічному доступі: «Свідомо суспільству не дають текст, та не роблять так, щоб люди могли зробити власні висновки».

Крім того, держпідприємство «Дія» у середині липня заблокувало можливість Національній спілці архітекторів користування реєстром будівельної діяльності. За словами правозахисника НСАУ Ігоря Геца, ДП «Дія» без будь-яких офіційних повідомлень заблокувало їм можливість користування реєстром будівельної діяльності, що стосується професійної атестації архітекторів. За цим фактом архітектори мають судове рішення, яке зобов’язує поліцію відкрити кримінальне провадження.

Президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський пояснив, що перед стартом будівництва архітектор має викласти в е-систему свій проєкт та завірити його своїм підписом. Ця процедура супроводжується валідацією, підтвердженням дійсності сертифіката. Він пояснив, що е-будівництво, яке є частиною «Дії» може бути інструментом корупції.

Першого липня 2021 року депутати Верховної Ради у першому читанні ухвалили законопроєкт 5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності. Національна спілка архітекторів України виступає проти такого закону. У спілці заявляють, що проєкт загрожує безпеці будівель та споруд. Після голосування народні депутати до закону внесли 2800 правок.

Архітектори наголошують, що після ліквідації ДАБІ замовник має можливість сам обирати, хто буде контролювати будівництво. Проєкт передбачає створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт відбуватиметься тільки через цю електронну систему. Право користуватися цим реєстром нададуть нотаріусам та державним реєстраторам.

Водночас законопроєкт має і низку суперечливих положень, які стосуються діяльності архітекторів. Кирій вважає, що закон 5655 може знищити роль архітектора. Законопроєкт 5655 зобов’язує архітектора передати майнові авторські права на проєкт замовнику, якщо мова йде про державні кошти. У інших випадках замовник має право будь коли змінити архітектора, не погоджуючи це з автором. Тобто у обох випадках замовник може змінювати архітектора та проєкт та діяти на свій розсуд при будівництві.

Редакція «Хмарочосу» надіслала запит Мінрегіону та партії «Слуга Народу» з проханням прокоментувати звинувачення представників архітектурної спільноти.

Читайте також: Депутати прийняли нові закони про будівництво. Як це відіб’ється на містах та їхніх мешканцях?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button