Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23518 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Eugene Chystiakov / Unsplash

Через масові обстріли енергетичної інфраструктури, що почалися з 10 жовтня, в україсньких містах застосовуються віялові відключення. При цьому багато споживачів скаржаться, що відключення не збігаються з заявленими графіками. Деякі будинки в місті лишаються без світла по пів дня, в той час, як у сусідніх постійно є електрика.

Як вирішують, які будинки відключати

Застосування графіків відключень пов’язано з конкретною ситуацією, яка склалася в енергосистемі в певний момент, і пріоритет оператора мережі — виконати команду головного диспетчерського центру Укренерго, пояснює в інтерв’ю РБК-Україна голова правління енергетичної компанії Володимир Кудрицький.

«Якщо Укренерго говорить, що в такій-то області необхідно зменшити споживання на 30 МВт чи 40 МВт, задача обленерго — якомога швидше виконати цю команду. І щоб зробити це швидко, іноді просто обирають енерговузли з найбільшим споживанням, в яких можна швидше відключити необхідний обсяг навантаження і збалансувати енергосистему», — зазначає він.

Згодом енергетики планують проаналізувати списки споживачів, які підпадали під відключення, і спробувати розподілити тягар рівномірніше. 

Своєю чергою, гендиректор ДТЕК «Київські електромережі» Денис Бондар пояснює LB.ua, що рішення про відключення тих чи інших будинків залежить від схеми електропостачання міста, потужності того чи іншого вузла та розташування об’єктів критичної інфраструктури на цьому вузлі.

«Наприклад, якщо від однієї лінії живиться житловий будинок і лікарня, то таку лінію ми не виключаємо і будинок не потрапить до графіка», — зазначає Бондар.

Добровільна економія: на що вона впливає?

За словами Кудрицького, примусові відключення впливають на поведінку споживачів. В регіонах, де були відключення, споживачі більше вдаються до добровільної економії. А там, де відключень було менше, відповідно, заощаджують менше. 

У середньому добровільна економія — без урахування примусових відключень — коливається від 5 до 10%.

Щоб уникнути примусових відключень, бажано, аби цей відсоток перевищував 10-15% (наприклад, станом на 21 жовтня, за даними Міненерго, необхідний мінімум становив 20%), але й навіть 5% серйозно полегшує роботу диспетчерів і роботу енергосистеми — це сотні мегават заощадженої потужності мережі.

Як зауважує Бондар, в окремі дні 7% економії для Києва й області вистачало, щоб не вимикати в окремих будинках електрику. Як краще заощаджувати енергію, читайте в цьому матеріалі.

Найсильніших атак у жовтні зазнали західний регіон, Київська та Харківська області. Кудрицький переконаний, що безпосередньо ціли обирали російські енергетики. Він вважає, що вони мають сидіти на лаві підсудних разом із військовими.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button