Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Ірпені на західній стороні вулиці Соборної, за кілька метрів від Бучанського мосту можуть побудувати меморіал в пам’ять про мирних жителів Ірпеня й Приірпіння, які стали жертвами російських військових. Проєкт розробив чилійський архітектор, консультант Irpin Reconstruction Summit Крістін Віттіг.

Архітектор пропонує створити на ділянці ліс з 279 дерев-шрапнелей, які символізують 279 жертв, убитих російською армією під час спроби штурму Ірпеня та Бучі. Кожна з них буде побудована на високих тонких самонесучих балках висотою від чотирьох до шести метрів, що вказує на різний вік убитих людей.

У кутах перетину будуть створені окремі вівтарі. Підлога «лісу фрагментів» буде зроблена з подрібненого щебеню.

Генплан меморіалу

Дерева-шрапнелі створені з ламінованої деревини, яка відповідає будівельній системі високої потужності та стійкості. Вона складається з різних шарів деревини, що переміщують напрямок волокон перпендикулярно осі. Це забезпечує універсальність і конструктивну ефективність.

«Кожен із цих уламків дерева утворить у центрі своїх структур індивідуальні та інтимні вівтарі пам’яті, роздумів і молитви за кожну з цих жертв. Ці дерева/осколки будуть розташовані випадковим чином, створюючи ударну хвилю з порожнього центрального простору, площі Пам’яті, де через сходи/галерею доступу вона створює рану в землі, нагадуючи кратер вибуху міномета та боєприпасів», – пояснює свій задум архітектор.

Також до складу меморіалу входитиме «Притулок Пам’яті» – музейний простір для виставки графічних матеріалів й інформації про війну та її жертв.

Приміщення «Притулку Пам’яті» побудовано із залізобетонними стінами з тонкими дерев’яними стрижнями, витягнутими із залишків ламінованих дерев’яних балок. У той же час структурні стіни, які утворюють вхідні сходи та підземну кімнату, будуть розширені. Там створять зону відпочинку.


Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button