Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
ГОЦ. Фото: twitter/EliotHiggins

Встановлено особи росіян, які наводять «високоточні» ракети на цивільні об’єкти в Україні та причетні до масових вбивств українських мирних жителів. Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat та The Insider.

За даними журналістів, за наведення ракет відповідає секретний підрозділ у складі головного обчислювального центру російських збройних сил. Військові видання стверджують, що він займається «IT-послугами» та «автоматизацією» армії країни-агресора.

Метадані телефонних дзвінків начальника центру генерал-майора Роберта Баранова показали, що щоразу перед запуском окупантами крилатих ракет з 24 лютого до кінця квітня 2022 року йому надходили дзвінки з одного номера. За даними журналістів, він належить полковнику Ігорю Багнюку.

Автори розслідування встановили, що місцем роботи військових РФ, які працюють в ГОЦ, вказано Знам’янку, 19 у Москві – адреса генштабу ЗС РФ. За тією ж адресою зареєстрований і Багнюк — це прямий командир підрозділу, який займається наведенням ракет.

Журналісти дізналися імена 33 людей, які працюють під керівництвом Багнюка, а також пов’язали багато конкретних ударів крилатими ракетами з конкретними підрозділами ГОЦ. Кожна із трьох команд програмує траєкторії польоту ракет Калібр, Іскандер або Х-101.

Серед навідників — як люди, які служили в армії чи флоті, так і колишні цивільні, зазвичай пов’язані з IT-професіями. На основі отриманого білінгу журналісти почали зв’язуватися з навідниками, які підтвердили, що це саме їхні номери, але заперечували будь-який зв’язок із ГОЦ та обстрілами України.

В розслідуванні йдеться, що «масові вбивства мирних жителів в Україні для офіцерів з ГОЦ стали абсолютно рутинною справою, принаймні, за дзвінками Багнюка видно, що того ж ранку, коли Росія розпочала жовтневі обстріли, він передусім списується з сайтом з продажу монет, а його колега майор Роман Курочкін у той час, коли керовані ракети падають на дитячі майданчики, торгується з повіями про ціну послуг».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button