Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Pawel Czerwinski / Unsplash

Вартість оренди житла в Польщі зросла на 28% порівняно з минулим роком, повідомляє UA.NEWS.

Найсильніше зросли ціни на малі квартири, й особливо дорого винаймати житло у Варшаві: оренда квартири площею 30 м2 обходиться в середньому в 2571 злотий (приблизно 20 тисяч гривень), що на 33% більше, ніж було торік.

Далі йдуть Вроцлав (2471 злотий, +42% за рік) і Гданськ (2400 злотих, +40% за рік). У Кракові та Гдині оренда здорожчала на 44% й за згадану квартиру слід заплатити понад 2000 злотих. У Щецині орендарі платили майже 2000 злотих на місяць за оренду квартири площею до 38 м2, у Любліні — 1860 злотих, у Познані — 1770 злотих. 

У пропоновані тарифи не входять вартість комунальних послуг та адміністративних зборів.

При цьому зарплата в корпоративному секторі в середньому зросла лише на 14,5% за рік. У деяких польських містах мінімальної зарплати (2364 злотих після всіх відрахувань) може не вистачити навіть на оренду невеликої студії.

Серед причин зростання цін експерти називають такі фактори:

  • підвищений попит, пов’язаний із великою кількістю переселенців з України. У Польщі знайшли прихисток від війни близько мільйона українців. Лише 80 тисяч із них живуть у центрах біженців. Решті доводиться знімати житло;
  • інфляція. При цьому зв’язок між інфляцією та вартістю оренди взаємозворотний: ціни на оренду включаються в індекс цін на товари і послуги й, відповідно, зростає інфляція;
  • зниження кредитоспроможності поляків. Центробанк намагається задушити інфляцію саме підвищенням процентних ставок за кредитами. Зараз вони найвищі за останні двадцять років.

До цього додається сезонне зростання цін, адже у вересні студенти повертаються до університетів.

Бартош Турек, головний аналітик HRE Investment, вважає, що кредитоспроможність поляків є ключем до пояснення ситуації на ринку нерухомості. «У вересні минулого року середньостатистична сім’я могла взяти кредит в розмірі 700 тисяч злотих, а зараз близько 420 тисяч злотих», — зазначає він.

Щодо пропозицій оренди, то ситуація уже поліпшується. Польські експерти проаналізували рекламні оголошення у 16 містах і нарахували понад 30 тисяч. Для порівняння, у квітні-травні налічувалося 18 тисяч активних оголошень. Це може пояснюватися, зокрема, тим, що велика кількість українців повернулися додому.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button