Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Kevin Buckert / Unsplash

Уряд Болгарії збирається переселяти українських біженців з оплачуваних із бюджету готелів до державних баз відпочинку, повідомляє Свободна Европа.

«Причина такого рішення в тому, що це практика Євросоюзу. Лише Болгарія та ще дві держави — Кіпр та Ірландія — надають такий захист на необмежений період часу», — зазначив заступник міністра внутрішніх справ Іван Демерджиев.

Невдовзі після початку російського вторгнення Болгарія почала розселяти українців на узбережжі Чорного моря, де було вдосталь вільних готелів і апартаментів. Власники житла отримували компенсації: по 40 левів (20 євро) добових на людину протягом перших трьох місяців. Зараз компенсація менша — 10 левів на добу.

Та з наближенням курортного сезону, який і так відтермінували на місяць, біженців — 87% з яких є жінками й дітьми, серед них літні люди, люди з хворобами та інвалідністю тощо — почали відселяти до таборів, без інфраструктури та гідних умов. Зокрема, спалахнув скандал, коли журналісти побачили умови проживання українців на базі в Єлхово.

Табір біженців у Єлхово. Фото: БГНЕС

Значна кількість біженців вирішила тоді повернутися до України. Однак зараз, з наближенням зими й на тлі російських обстрілів енергетичної інфраструктури, очікується нова хвиля переселенців.

Термін дії програми надання житла сплив 31 жовтня, і до 15 листопада тих, хто проживає в готелях і не має можливості самостійно винаймати житло, мають переселити до баз відпочинку. Правозахисники з Болгарського Гельсінського комітету непокояться, що зараз повториться історія з Єлхово, повідомляє DW.

Наразі уряд виплатив 523 мільйони левів компенсацій, з яких 200 мільйонів — з держбюджету, а решта — від європейських програм і фондів. При цьому Міністерство туризму, яке керує програмою розселення, завалене скаргами від власників готелів, які не отримали компенсації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button