Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23645 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Кадр із репортажу Суспільного

Власник квартири на 12-му поверсі багатоповерхівки в Сумах встановив піч-«буржуйку», чим розлютив сусідів, повідомляє Суспільне.

Мешканці будинку на вулиці Ковпака, 44 напружилися, коли чоловік став завозити дрова, а потім побачили, що встановив димар. Непокояться, що в разі пожежі з багатоповерхівки буде складно евакуюватися. Сусіди з квартири поверхом нижче, скаржаться, що вночі 21 вересня відчинили двері на кухню й виявили, що приміщення геть заповнене чадним димом, що потрапив з вентиляційних каналів.

Вячеслав Сокол, власник квартири з піччю, розповідає, що буржуйку встановив йому син на випадок, якщо взимку не буде опалення. У кутку стоять мішки з дровами. Показує журналістам, що піч поки що чиста, нею він не користується — запевняє, що це на крайній випадок.

«Це як запасний парашут. Тоді вони (сусіди) по черзі до мене ходитимуть погрітися», — зазначає він.

Чи дозволяє закон так робити?

До сумчанина приходила поліція й задокументувала факт встановлення печі та попередила власника про можливу шкоду. 

Речник обласної ДСНС Олег Стрілка зазначає, що відповідальність за пожежну безпеку покладається на власників і винаймачів квартир. Державно-будівельні норми ж дозволяють встановлювати пічне опалення лише в одно- та двоповерхових житлових будинках. 

В разі встановлення буржуйки дим заборонено виводити у вентиляційну систему будинку — тому для труби роблять отвір у стіні чи у вікні. Як видно з репортажу, син Вячеслава протягнув димар на кілька поверхів вгору, вивівши його вище рівня даху. Також існує високий ризик займання ламінату чи лінолеуму, тому зона навколо пічки має бути ізольованою. 

Якщо ж станеться пожежа, власник буржуйки відповідатиме за статтею 270 Кримінального кодексу «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки».

Експерти, опитані LIGA.Life, зауважують, що така піч має низьку ефективність і дозволить обігріти лише одну кімнату, та й то, якщо вона добре ізольована. Буржуйка може бути виправдана лише як аварійний варіант для приватного будинку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button