Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Збільшення витрат та дорогі енергоносії залишатимуться вагомими чинниками прискорення інфляції, зокрема продовольчої. У звіті Національного банку України йдеться, шо ціни зростатимуть високими темпами.

Номінальні зарплати в 2022 році знизяться на 12-13%, а в реальному вимірі (тобто з вирахуванням інфляції) – на чверть, враховуючи зниження фінансової стійкості підприємств і значну конкуренцію між претендентами на роботу. У наступному році зарплати зростуть майже на третину і перевищать довоєнний рівень, а 2024 – на 28%.

Безробіття в цьому році складе майже 30%. Відновлення економіки в наступні роки призведе до пожвавлення попиту на робочу силу і зниження рівня безробіття.

2022 року ціни в Україні зростуть на 30%, наступного року – на 21%. У 2024-му зростання цін очікується на рівні 10%. Інфляція сирих продуктів надалі прискорюватиметься та перевищить 50% у наступні два квартали.

За прогнозом НБУ, у наступному році продовольча інфляція стрімко знижуватиметься завдяки відновленню оптимальних технологічних і логістичних зав’язків, надходженню на ринок нових вищих врожаїв, у тому числі з південних областей країни. Насичення продовольчого ринку пропозицією як внутрішнього виробництва, так і за рахунок імпорту дасть змогу стабілізувати продовольчу інфляцію на низьких рівнях – близько 3%.

У звіті йдеться, що збільшення витрат бізнесу, у тому числі на енергоносії, окупація територій, ускладнена логістика та скорочення поголів’я зумовлювали подальше пришвидшення зростання цін на продукти.

Дорогі енергоносії впливали і на вартість виробництва непродовольчих товарів, зокрема будівельних матеріалів та скляних виробів, що в результаті прямо чи опосередковано впливало на загальну інфляцію.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button